2024. április 20., szombat

Mintegy húszmillió dinárra lenne szükség

Az idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját az óbecsei Városi Múzeum

Az óbecsei Városi Múzeumban tavaly szinte az év elejétől folyamatosan szerveztek kiállításokat. A helyi önkormányzat, valamint a Magyar Nemzeti Tanács, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően egy jelentősebb beruházás is megvalósult az intézményben, ugyanis teljesen felújították a múzeum kis kiállítótermét. A termet a múlt év elején adták át rendeltetésének.

– A kis és a nagy kiállítóterem állapota egy évig nem tette lehetővé, hogy kiállítási tevékenységet folytassunk. A kis kiállítóterem rekonstrukciója egy több fázisos felújítási projekt volt. Felszereltettünk egy teljesen új világítási rendszert, amely amellett, hogy egy új küllemet ad, rendkívül praktikus és hasznos a kiállítások szempontjából is. Megjavítottuk a vezetékeket, illetve sok más apróbb munkálatot is elvégeztünk. Kicseréltük a nyílászárókat, és egy új gipszfalat tettünk az irodák és a kiállítóterem közé. A padlózat is megújult, új csempék kerültek a régiek helyére. Ezenkívül felújítottuk a kisterembe vezető bejárati folyosót. A rekonstrukciós munkálatok összértéke mintegy 3 és fél millió dinárt tett ki. A szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium támogatásának köszönhetően pedig új, modern vitrinekkel gazdagodott a kis kiállítóterem, ugyanakkor ez a minisztérium több tevékenységünket is támogatta. A kisterem helyreállításával lehetőségünk nyílt arra, hogy ismét kiállításokat szervezzünk – közölte Tojzán Ákos, az óbecsei Városi Múzeum igazgatója.

Az óbecsei Városi Múzeum nagy kiállítótermét már több mint két éve nem használják életveszélyes állapota miatt. A helyiség feletti tetőszerkezet az évtizedek alatt olyan rossz állapotba került, hogy egy teljesen új tetőszerkezet építésére lenne szükség. A munkálatokhoz szükséges, becslések szerint mintegy 20 millió dinárt az intézmény önerőből nem tudja biztosítani. Tojzán Ákos elmondta, hogy a problémát a község, illetve a magasabb kormányzati szintekről érkező támogatás, esetleg egy sikeres IPA-pályázat tudná megoldani.

– Az épület elhelyezkedéséből kifolyólag állandóan süllyed, ehhez pedig hozzáadódik az is, hogy a plafonszerkezet folyamatosan beázott, és a nedvesség hatására megkárosodtak a tartógerendák. A tetőn a cserepeket helyre tudtuk hozni egy kisebb támogatásnak köszönhetően, de ekkor már késő volt, ugyanis a plafon egy bizonyos szakaszon megereszkedett. A megkorhadt főgerenda, illetve az épület süllyedése miatt a mennyezet folyamatosan ereszkedik lejjebb, és húzza magával a tetőt is. A kialakított szerkezet olyan, hogy a tetőre van ráerősítve a plafonréteg, és ahogy ezek a gerendák ereszkednek lefelé, velük együtt süllyed a teljes tetőszerkezet is. El kellene távolítani az egész tetőszerkezetet, és egy teljesen újat kellene készíteni megerősített vassal. Az intézmény építkezési tervének összeállításakor körülbelül 17 millió dinárra lett volna szükség, de mivel ez a terv nem most készült el, az építkezési anyagok nagy része időközben megdrágult, és a tetőszerkezet cseréje pluszmunkálatokat is vonna maga után. A rekonstrukciós munkálatok összértéke a becslések szerint mintegy 20 millió dinár. A tetőszerkezet rekonstrukciójával nemcsak a nagy kiállítóterem szabadulna fel, hanem lehetőség lenne egy tetőtér kialakítására is, amit szintén ki tudnánk használni – mondta az igazgató.

Az óbecsei Városi Múzeum az idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Az igazgató ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a tervek szerint egész évben kiállításokkal és különböző eseményekkel várják a látogatókat.

– Azt szeretnénk, ha intézményünk ajtaja az idén is naponta nyitva lenne, folyamatosan lenne valamilyen történés, kiállítás. Kilenc tárlat már biztos, hogy az idén is várja a látogatóinkat, emellett néhányra vonatkozóan még folyamatban van a megbeszélés. Összesen 14 kiállítást terveztünk, de ebből valamennyit átviszünk 2024-re. Ezenkívül különféle programokat, műhelymunkákat és kerekasztal-beszélgetéseket is szervezünk majd. A tervek szerint magát a jubileumot október folyamán ünnepeljük meg – tette hozzá Tojzán Ákos.

A múzeum gyűjteménye mintegy 18 ezer tárgyat őriz, sok kiállítási anyagot már feldolgoztak, és tervben van egy Óbecse történelmét bemutató állandó tárlat megnyitása is.

Nyitókép: Új, modern vitrinek kaptak helyet a tavaly felújított kis kiállítóteremben (Kancsár Izabella felvétele)