2024. április 24., szerda

Gázmérgezés a sjenicai bányában

A hat közül három bányász került kórházba – Vizsgálják az okokat

A hat gázmérgezést szenvedett sjenicai bányász közül hármat az užicei kórházba szállítottak, hármat pedig az orvosi ellenőrzést követően hazaengedtek. Dubravka Đedović bányaügyi miniszter sürgős vizsgálatot rendelt el, azt kiderítendő, mi okozta a Štavalj bánya munkásainak mérgezését.

A bányászok állapota stabil – közölte a Tanjuggal az užicei kórház igazgatóhelyettese. „Mindhárman stabil és kielégítő állapotban voltak ideszállításuk alatt, és érkezésük után is. Egyikük légzési nehézségekre panaszkodott. A szakorvosi vizsgálat után a központi intenzív osztályon maradt megfigyelésen” – közölte Ivana Milićević. Két társát a belgyógyászat intenzív osztályán helyezték el – tette hozzá.

A gázmérgezés szerdán reggel a bánya új folyosóján következett be – erősítette meg Mensud Turković bányaigazgató, mondván, valószínűsíthető, hogy az elégtelen szellőztetés okozhatta. Jelenleg is vizsgálják, hogyan lépett fel oxigénhiány ebben a bányarészlegben, ahol – értelemszerűen – a továbbiakig szünetel a kiaknázás.

Nyitókép: Illusztráció/Istock