2024. április 25., csütörtök

A vártnál kevesebb megvalósult projekt

Az idén nagyobb hangsúlyt fektetnek az energiahatékonyságra Óbecse községben

Óbecse község 2023. évi költségvetése mintegy 1,7 milliárd dinárt tesz ki, az erről szóló határozatot a községi képviselő-testület tavaly megtartott utolsó ülésén fogadták el a képviselők. Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke elmondta, hogy a község területén az elmúlt évben az energiaárak emelkedése miatt több beruházás is háttérbe szorult.

– Ha az elmúlt három évet vesszük figyelembe, akkor nem egy megszokott időszakról beszélünk. A három év első két évében a koronavírus, illetve a -járvány okozta problémák jelentették a kihívásokat, ezekkel kellett megküzdenünk nemcsak nekünk itt, Óbecsén, hanem országosan, sőt világszinten. Ez nagyban kihatott a gazdasági mutatókra és a különböző prioritásokra, hiszen két éven át az egészségügy került előtérbe, és az addig tervezett befektetések háttérbe szorultak. 2022 elején kitört egy háború, ennek hatásai pedig nagyon gyorsan megmutatkoztak a gazdasági mutatókban is, az inflációban, az energiahordozók árának emelkedésében. Egy pillanatra az is kérdéses volt, hogy egyáltalán lesz-e elegendő energia. A 2022-es községi költségvetés első, múlt év eleji módosításakor még mindenki reménykedett abban, hogy a tervezett tennivalókat meg is valósítjuk, vagy legalábbis elkezdjük ezeknek a folyamatát, nagyon gyorsan azonban megmutatkozott, hogy biztosítanunk kell az intézményeinknek, illetve az önkormányzatnak a problémamentes működését. A legnagyobb kihívást, amit bizonyára a polgárok is éreznek, az energiaáraknak az emelkedése jelentette, hiszen ezt nekünk kell biztosítani az oktatási, az egészségügyi és a szociális intézményeinkben. Az energiaárak emelkedését figyelembe véve alkottuk meg a 2023. évi községi költségvetést is – fogalmazott Kiss Igor, aki hozzátette, hogy elégedett a községi képviselő-testület tavalyi munkájával, és köszönetet mondott munkatársainak.

A múlt évre tervezett közlekedési infrastrukturális fejlesztések nem valósultak meg a község területén a pénzeszközök átcsoportosítása miatt.

– Több útfelújítást is terveztünk 2022-ben a község területén, az erre a célra szánt pénzeszközöket azonban átcsoportosítottuk energiahatékonysági projektekre. Az idén egy komolyabb energiahatékonysági beruházást tervezünk a sportközpontban, amelyre nagy szükség van. A tervek szerint a Tartományi Nagyberuházási Alappal tárgyalunk majd ezzel kapcsolatban. Szeretnénk a csarnok levegőztetését korszerűsíteni, tehát a hűtést, a fűtést, a páramentesítést, illetve szeretnénk megoldani a fedett medencének a páramentesítését is, emellett nagy álmunk, hogy kicseréljük a nagy üvegfelületet. Azon is dolgozunk, hogy az épület tetőszerkezetére napelemeket telepítsünk, hogy minél hatékonyabb és olcsóbb legyen a sportközpont működtetése. Tavaly több energiahatékonysági beruházás is megvalósult oktatási intézményeinkben, emellett községi ösztöndíjjal támogattuk az egyetemistákat, ez az idén sem lesz másképp. A szerb Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztérium Fókuszban a városok 2022 elnevezésű pályázatán sikeresen pályázott az óbecsei Városi Színház, még folyamatban van az épület tetőszerkezetének a felújítása. A munkálatokat a helyi önkormányzat is támogatta. Az óbecsei Városi Múzeum nagy kiállítótermét már több mint két éve nem használják életveszélyes állapota miatt. A helyiség feletti tetőszerkezet az évtizedek alatt olyan rossz állapotba került, hogy egy teljesen új tetőszerkezet építésére lenne szükség. A munkálatok kivitelezéséhez köztársasági támogatásra van szükség. A sport- és művelődési egyesületek továbbra is számíthatnak a támogatásunkra. Nem tudtuk akkora mértékben növelni a rájuk fordított eszközöket, mint ahogy szerettük volna. Természetesen az idei évre egyéb fejlesztéseket is előreláttak, de ezeket javarészben más forrásokból, köztársasági és tartományi támogatásokból finanszírozzuk majd, emellett készülünk az újabb IPA-pályázatokra is. A saját forrásokat ebben az évben is inkább arra használjuk, hogy működőképes maradjon az önkormányzat – mondta a községi képviselő-testület elnöke.

Nyitókép: Az óbecsei községi képviselő-testület az óév utolsó ülésén elfogadta az idei költségvetést (Kancsár Izabella felvétele)