2024. március 29., péntek

Népzenei dallamok csendültek fel a téli szünidőben

Ötödik alkalommal szervezték meg a Durmoló népzenei tábort Tóthfaluban

Múlt héten ötödik alkalommal szervezték meg Tóthfaluban a Durmoló népzenei gyermektábort. Az öt napon át tartó éneklés és muzsikálás a gyermekek nagy kedvence, sokan térnek vissza évről évre. A szervezők célja tagadhatatlanul a zene szeretetének továbbadása mellett a közösségkovácsolás. A felsős és középiskolás korú diákok mind lelkesedéssel érkeznek és valódi értékekkel térnek haza. Az ötödik napon egy ünnepélyes koncerten mutatták be a tanultakat a szülők és a család számára. Az oktatók mind elismert népzenészek, akik oszlopos tagjai a vajdasági népzenei életnek. Szabó Annamária ének, Sterbik László és Kurunczi Andor hegedű, Bolyos Miklós és Szabó András tambura és furulya, Juhász Gyula brácsa, Flaman István citera és Dvorácskó Szebasztián nagybőgő. A tóthfalusi kollégium ötven résztvevőnek adott otthont a tábor ideje alatt, a környékbeliek közül voltak, akik naponta utaztak. Juhász Gyula szervező és oktató elmondta, hogy idén a tamburacsoport volt a legnépszerűbb.

A muzsika összeköti az embereket (Fotó: Gergely Árpád)

A muzsika összeköti az embereket (Fotó: Gergely Árpád)

– Ami az oktatást illeti, vajdasági dalokat tanultunk, idén a bajsai, szerémségi és szentmihályi dalokra esett a választás. Emellett a haladó hegedűseink felső bodrogközi népzenével ismerkedtek. Az oktatás különböző helyszíneken, több csoportban, nyolc oktatóval zajlott. A szünetekben közös énekléseket tartottunk – tette hozzá Juhász Gyula.

Juhász Gyula brácsaoktató (Fotó: Gergely Árpád)

Juhász Gyula brácsaoktató (Fotó: Gergely Árpád)

Bolyos Miklós már harmadik éve vesz részt a táborban oktatóként. Nagy öröm számára, hogy idén tizenhárom tamburás gyerek jelentkezett a csoportjába. Véleménye szerint ez a négy-öt nap egy gyorstalpaló muzsikatanfolyamra elegendő, ők azonban a kollégákkal igyekeznek egy olyan összeállítást átadni a diákoknak, amit a későbbiekben bármilyen műsorban előadhatnak.

Bolyos Miklós tamburaoktató (Fotó: Gergely Árpád)

Bolyos Miklós tamburaoktató (Fotó: Gergely Árpád)

Az oktatást követően közös énekléssel ütötték el az időt a táborozók (Fotó: Gergely Árpád)

Az oktatást követően közös énekléssel ütötték el az időt a táborozók (Fotó: Gergely Árpád)

A játék és a móka sem maradt el (Fotó: Gergely Árpád)

A játék és a móka sem maradt el (Fotó: Gergely Árpád)

– A tamburacsalád minden hangszerén tanulnak gyerekek, vannak nagybőgősök, kontrások, basszprímesek, prímtamburások. Ezáltal egy komplett zenekart tudunk megtanítani új népdalokra. Valójában, akik itt vannak, szinte már mindenki visszajáró, akik azonban nemrég kezdtek muzsikálni, ők is tartani tudják a lépést a többiekkel – mondta a tamburaoktató.

Burány András negyedik osztályos Tornyosról érkezett a táborba.

– Már háromszor voltam a táborban, és nagyon szeretek ide járni. Mindig sokan vagyunk, jókat lehet barátkozni és zenélni.

Burány András (Fotó: Gergely Árpád)

Burány András (Fotó: Gergely Árpád)

Mezei Borbála hatodik osztályos Zentáról érkezett.

– Másodszor vagyok itt, a táborban, szeretem a légkört, a hangulatot és az egész társaságot. A szervezők és a nevelőtanárok nagyon aranyosak velünk. Egyébként fuvolázom, de itt, a táborban az énekcsoport tagja vagyok. Jövőre is szeretnék részt venni.

Mezei Borbála (Fotó: Gergely Árpád)

Mezei Borbála (Fotó: Gergely Árpád)

A záróműsort szombat délután a Munkás Szent József-templomban tartották, melyre a hozzátartozók és a népzene szerelmesei látogattak el. A rendezvényt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza vajdasági hálózata szervezte.

Nyitókép: A résztvevők többsége mind visszatérő látogatója a tábornak (Fotó: Gulyás Réka)