2024. március 28., csütörtök

Gyerekek a könyvek birodalmában

Téli foglalkozások Magyarkanizsán és Horgoson

A József Attila Könyvtár a magyarkanizsai főépületben és a horgosi fiókkönyvtárban téli szünidős foglalkozásokat tart. Már hagyománnyá vált ez a tevékenység, de a gyerekek mindig változnak, és újabb és újabb generációk, egészen kicsik is bekapcsolódnak a játszva tanulásba. Elsődlegesen a könyvtárba szoktatás a cél, hogy a kicsik már idejekorán megszokják a közeget, és később is bátran térjenek be a könyvek közé, sőt értő olvasóvá váljanak. Ahogy körbetekintünk a polcokon, a legfrissebb kiadványokat, regényeket látjuk Magyarkanizsán és Horgoson is, így akár kutatási, akár kikapcsolódási szándékkal tér be valaki a könyvtárakba, nem jön ki onnan üres kézzel. A gyerekek szemmel láthatóan imádják a közvetlen hangulatot, a könyvek illatát, és hogy különböző játékokkal foglalják le őket. A szülők szintén örülhetnek, hisz a téli szünetben sem kell azon gondolkodniuk, hogy ki vigyázzon a csemetéikre, ők a lehető legjobb helyen a leghasznosabban töltik el az idejüket.

Horgoson Sós Nóra koordinátor foglalkozik egész héten a kicsikkel, akiktől élettel telivé válik a könyvtár, de ahogy megkapják a feladatot, koncentrálnak, és nagy kedvvel látnak hozzá a munkához. A koordinátor elmondta, hogy egész héten várják a gyerekeket, még a napokban is bekapcsolódhat bárki.

– A Mesés téli napokat a horgosi Művelődési Ház és a József Attila Könyvtár horgosi fiókkönyvtára szervezte meg. Az idén már második alkalommal szerettük volna a gyerekeknek még tartalmasabbá tenni a szünidőt. Ez alkalommal egy egyhetes foglalkozásokkal tarkított elfoglaltsággal készültünk számukra. A gyermekek igen aktívak és érdeklődőek. Tematikus napokra bontottuk a hetet. Az első három nap az ovisokat várjuk, nekik egy-egy téma köré építjük a foglalkozásokat, ahol a finommotorikájukat is fejlesztjük. A gyümölcsök, az erdő és a közlekedés a feldolgozandó témák, az iskolások Harry Potterrel foglalkoznak – mondta Sós Nóra, a Művelődési Ház koordinátora.

Magyarkanizsán Vörös Anna könyvtáros mesélte el, hogy 32 éve szervezik meg a téli játszóházat.

– Minden évben nagyon készülünk erre az egy hétre, de nemcsak mi, hanem a szülők és a gyerekek is. Várják már mindannyian, hogy a téli szünet utolsó hetében a könyvtárban töltődjenek fel. Minden évben különböző téma köré épülnek a foglalkozások, most arra törekedtünk, hogy a környezetvédelemhez kapcsolódjunk, ezáltal a víz fogalmát is körbejárjuk. Négy helyszínen négy csoportban dolgozik napról napra 80–90 gyerek. Kézműves-foglalkozás, csapatépítő játékok, bábjáték is van, a gyerekek mindegyikben részt vesznek – mesélte a könyvtáros.

A héten még be lehet kapcsolódni a könyvtári foglalkozásokba ingyenesen. Az idő hasznos eltöltésére nagyon ajánlott, és aki ott járt, csak dicsérte. 

Nyitókép: Jenei Klementina felvétele