2024. április 24., szerda
ANYASAROK

Karácsonyra hangolódás totyogókkal és kisgyermekekkel

Bármennyire is hihetetlen, itt a karácsony, nyakunkon egy újabb év vége. Gyermekkoromtól kezdve mindig is a karácsony volt a kedvenc ünnepem. Természetesen ennek köze lehetett az ajándékozáshoz, de a valódi ok inkább az ünnepi hangulatban rejlett. A fények, az illatok és ízek, a nagy év végi hajrá utáni rövid, de nyugodt két ünnep közötti időszak, a fehér táj, a családi és baráti összejövetelek sokat nyomtak a latban. Aztán ahogy felnőttem, saját életem, saját családom lett, azt kellett tapasztalnom, hogy az ünnepi hangulat nem érkezik olyan könnyen, s mintha az egész elveszítette volna kicsit a varázsát. Az ok egyszerű. Felnőttként, s főleg szülőként már én vagyok a felelős az ünnepi hangulat megteremtéséért saját otthonomban, s lássuk be, ez néha nehéz feladat. Mert a nagy készülődésben, nagy igyekezetünkben, hogy minden tökéletes legyen, könnyen megfeledkezünk a legfontosabbról – bárhogy is alakuljon, legyen az ünnepünk meghitt és szeretetteljes. Pontosabban nem felejtjük el, hiszen éppen erre törekszünk fáradhatatlanul. Csakhogy a meghittségnek nem a tökéletes bejgli és a pazar halászlé az alapja, még csak nem is a frissen mosott függöny, a tiszta ablakok, a roskadásig terített asztal vagy az ajándékokkal teli karácsonyfaalj. Meghitté és szeretetteljessé az teszi az ünnepet, ha időt és energiát nem sajnálva, kapcsolódunk családunk tagjaival, még akkor is, ha a mai rohanó világban ez nem egyszerű.

Szülőként gyakran arra törekszünk, hogy ha saját magunk számára nem is mindig, legalább gyermekeinknek legyen tökéletes az ünnep. Szerencsénkre, a gyermekek igazán kevéssel is beérik, s bár lehet lelkünket kitesszük, hogy beszerezzük álmaik ajándékát, előfordulhat, hogy feleslegesen fáradunk. Nem állítom, hogy ne várnák az ajándékaikat, hogy ne örülnének neki, de lássuk be, legtöbb esetben igaz a mondás, miszerint minden csoda három napig tart. A gyerekek esetében pedig gyakran szó szerint igaz – előfordul, hogy az ajándék tényleg csupán néhány napig bírja a nyüstölést. Van viszont egy dolog, amelynek minden gyermek egyformán örül, nem unja meg, és még csak pénzbe sem kerül, ez pedig szülei kitüntetett figyelme. Az együtt töltött örömteli perceknél nincsen sem értékesebb, sem fontosabb, s garantáltan többet tesz az ünnep meghittségéhez, mint bármilyen méregdrága játék, elektronikai eszköz vagy ruházat. Hoztunk hát néhány ötletet, hogyan tudunk gyermekünkkel együtt minőségi időt tölteni az ünnepek alatt, úgy, hogy közben azért hasznos dolgokat is véghez vigyünk. Tekintve rovatunk célközönségét, elsősorban olyan programokról lesz szó, melyek egyszerűsége garantálja, hogy a család legkisebb tagja is élvezettel veszi majd ki a részét az adott feladatból.

Vonjuk be a kicsiket a lakás díszítésébe!

Már egészen pici totyogósnak is érdekes lehet végigmustrálni, kézbe venni a színes karácsonyfadíszeket. Hacsak nem értékes porcelán- vagy üvegdíszekről van szó, engedjük meg nekik, hadd fedezzék fel a színes és csillogó tárgyakat, hadd vegyék a kezükbe. A legkisebbeknek adhatunk egy külön kis dobozt is számukra megfelelő méretű díszekkel, s hagyjuk hadd pakolássza őket ki-be a dobozból. A kétéveseket már könnyen be lehet vonni a fa és a lakás díszítésébe. Élvezettel fogják adogatni a gömböket, girlandokat, sújtásokat, s ha közben inkább játszani támad kedvük az adott tárggyal, hagyjuk. Ne feledjük el, a cél nem feltétlenül a karácsonyfa feldíszítése, a hangsúly a közös elfoglaltság okozta örömön és jókedven van. Az óvodáskorú kisgyermekek már szívesen besegítenek különböző kreatív munkálatokban is. Készíthetünk papírból hópelyheket, vagy készítsünk közösen ajtódíszt, esetleg adventi koszorút. Szárított narancskarikákból kiváló karácsonyfadíszeket alkothatunk, vagy esetleg girlandot az ablakokba. A narancskarikák felfűzése amellett, hogy szórakoztató, kiválóan fejleszti a kicsik finommotorikai készségeit. Természetesen bármibe is fogunk bele, ügyeljünk a biztonságra. Ne hagyjuk őket felügyelet nélkül sem a díszek és fények, sem egyéb potenciálisan veszélyes eszközök közelében.

Süssünk közösen!

Tudom, tudom, gyermekkel együtt tevékenykedni a konyhában se nem szórakoztató, se nem ellazító elfoglaltság – legalábbis a szülő számára biztosan nem. Az még hagyján, hogy sokkal tovább fog tartani bármibe is fogunk bele, a nagyobb fejtörést az okozza, hogyan és mikor lesz időnk és energiánk feltakarítani a felfordulást, amivel a közös sütés-főzés jár. Van az a szituáció, mikor jobb, ha a gyermeket nem vonjuk be a konyhai műveletekbe – például a halászlét vagy a sülteket nyilván nem érdemes együtt csinálni. Az ünnepi sütemények elkészítése azonban már szórakoztatóbb elfoglaltság lehet kisgyermekünk számára. Szánjunk rá egy délutánt, mikor az előre elkészített tésztákat elővesszük, s már csak nyújtani és formázni kell, meg aztán élvezni a kóstolót. A mézeskalács sütése nem pusztán azért tökéletes program, mert időszaknak megfelel, de azért is, mert a sütést követően a díszítés is kiváló program lehet a gyerekek számára. Adjunk a kezükbe vékony ecsetet, vagy egy tompa hurkapálcát, s hagyjuk hadd alkossanak. Amellett, hogy a mézeskalács finom, még díszként is használható, ami ismételten érdekes lehet a kicsik számára – jó érzés lesz alkotásaikat viszontlátni az ünnepi asztalon, vagy éppen a karácsonyfa ágain.

Tegyük varázslatossá a hétköznapokat!

Bár az adventi naptáron már csak néhány nap maradt hátra a nagy ünnepig, érdemes az utolsó napok apróságai mellé becsempészni néhány ráadás ajándékot. Találjunk ki valami különleges közös programot, amelyet aztán felírunk egy kis cetlire és a naptár belsejébe rejtjük. Lehet itt szó egy esti családi társasjátékról, karácsonyi vásárlátogatásról vagy a fentebb említett közös készülődések bármelyikéről. A kisebbeket akármilyen aprósággal könnyen el lehet varázsolni, hiszen számukra a kitüntetett figyelemtől, a közös játéktól nagyobb örömöt nem okoz sem az adventi naptárban rejtőző cukorka vagy csokoládé, sem az ajándékok, amelyek végül majd a fa alá kerülnek. Akár gyermekeinkkel közösen is eldönthetjük mely számukra fontos tevékenység kerüljön az adventi naptár utolsó ablakai mögé. Legyen az egy általa kiválasztott könyv közös elolvasása, családi moziest otthon a kanapén forrócsokival és nassolnivalóval, a hangsúly azon legyen, hogy mindenki számára lehetőleg szórakoztató és pihentető cselekvésről legyen szó.

Áldott és békés ünnepeket kívánunk minden kedves családnak!

(Instagram: SohaTöbbéEgyedül)