2024. március 29., péntek

Újabb aranylelőhelyek délen és délkeleten

Az egyiken több milliárd euró értékű nemesfém rejtőzhet

Szerbia ásványkincsekben gazdag, aranyat is több helyen bányásznak, főleg Bor környékén, hamarosan bővülhet azonban a lehetőségek tárháza, hiszen nem régi hír szerint újabb két, aranyban gazdag helyszínre bukkantak. Az ország egyik legismertebb arany- és rézlelőhelye a kelet-szerbiai Bortól mintegy 5 kilométerre délre található Čukaru Peki, ahol a számítások szerint 78,3 tonna arany lehet. Ha tudjuk, hogy a világpiacon az arany kilogrammja 56.280 euró, akkor ez a lelőhely kb. 4,41 milliárd euró értékű aranyat adhat.

Aleksandar Vučić államfő a hazai médiában szerepelve még tavaly decemberben nyilvánosságra hozta, hogy az ország egyik legszegényebb részében ennél is sokkal több aranyat, valamint kalcitot is találtak. Az elmúlt hétvégén azt is közölte, hogy az egyik lelőhely a déli Gadžin Hanban van, a másik valahol délkeleten, ennek pontos helyét azonban még nem árulhatja el, mert, mint állította, erre nem kapott engedélyt.

Predrag Mijatović, a Szerbiai Geológiai Intézet igazgatóhelyettese korábban arról tjékoztatta a nyilvánosságot, hogy a Čukaru Peki lelőhelyen összesen 46,1 millió tonna fémérc lehet, a réztartalom tonnánként 2,7 százalék, az aranytartalom pedig 1,7 gramm. Mint mondta, a kibányászott aranyat előbb a Szerb Nemzeti Banknak kínálják fel felvásárlásra, amire pedig nincs szükség, azt a piacon bocsáthatják áruba.

A Bor közelében levő lelőhelyen kívül országszerte számos fémércbánya aktív, köztük a Veliki Majdan Ljubovijánál, ahol az ólmon és cinken kívül valamennyi ezüst is fellelhető, továbbá a Gornji Milanovacnál működő bánya, ahol réz, cink, ólom és ezüst található. Az egyik legfontosabb lelőhely a Grot nevű bánya a Besna Kobila hegységen, melyből ólom, cink, ezüst és valamennyi arany is kinyerhető, valamint a Lece bánya Medveđában, hasonló kincsekkel. A szerbiai sajtó hazaiként két észak-koszovói, aktív bányát is emleget, ezek a Trepča kötelékeiben működnek. Pillanatnyilag több mint 200 helyszínen keresnek ásványi kincseket, és  szakértők véleménye szerint 15-20 évig is eltarthat a réz, ólom, cink és szén kiaknázása.

A legutóbbi adatok szerint a Szerb Nemzeti Bank tavaly jelentősen növelte az ország aranykészletét: a hazai termelésből 1,1 tonna aranyat vásárolt, és így a tartalék már eléri a 38,5 tonnát, amelynek értéke 2,1 milliárd euró.