2024. április 25., csütörtök

Húzd rá!

Sikeres évet zártak az újvidéki néptáncosok és hangszeresek

Egy viszonylag nehéz, de termékeny naptári év áll az újvidéki székhelyű Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ mögött. Kiss Zsélykó, az egyesület elnöke mesélt a tavalyi díjaikról és a „vándorüzemmódról”.

– Vándor életmódot folytatunk már jó ideje. Az elmúlt két tanév olyan szempontból rótt ránk feladatot, hogy folyamatosan helyszíneket kellett vadásznunk, ahol meg tudjuk tartani a foglalkozásainkat. Különböző helyszíneket szólítottunk meg: az Egység Kulturális Központot, az OPENS Fabrika nevű helyet és a Petőfi Sándor MMK-t. A telepi római katolikus templom parókiáján, a Svilarában és az Újvidéki Színházban is próbáltunk. Bár mindenhol szívesen láttak bennünket, ezek mind olyan intézmények, amelyeknek meg van a saját életük és programjuk. Emiatt nem tudtunk bármikor menni. Amit viszont sikernek könyvelünk el, hogy a szülők kitartottak mellettünk, és lekövették a vándorlásunkat. Tudjuk, hogy milyen nehéz volt mindig más helyre vinni a gyerekeket. Ennek ellenére a fáradozás meghozta a gyümölcsét. Visszanézve az előző tanévre, például a Kőketánc vetélkedőről több arany minősítéssel tértek haza a gyerekek. Emellett a Szólj, síp, szólj! fesztiválról is több díjat hoztak haza a citerásaink és a vonósaink, valamint Ludason is díjazták az énekeseinket és a hangszereseinket. A vándor életmódunk miatt valamivel kevesebb táncházat tudtunk szervezni az elmúlt évben, mint szerettünk volna. Erre rányomta a bélyegét az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa cím is, mivel a helyszíneken sokkal több saját rendezvényt szerveztek, mint egyébként. Sajnos gyakran egyik napról a másikra, jobb esetben egy héttel korábban tudtuk meg, hogy hol kapunk helyet, így nehéz volt a szervezési folyamat. A zenekarokat sem lehet egyik napról a másikra leakasztani a szögről. Valóban egy nagy kihívás volt, de sikerült megoldanunk.

Kiss Zsélykó (Fotó: VMNK)

Kiss Zsélykó (Fotó: VMNK)

A szorgalom és a kitartás mellett mi az, ami sikerekhez vezetett?

– A legnagyobb siker, hogy a gyerekek megtalálták magukat abban, amit csinálnak. Úgy látjuk, hogy valóban élvezettel foglalkoznak a néptánccal és a népzenével. A magabiztosságuk sokszor meg is látszott a színpadon, amikor egyáltalán nem érdekelte őket, hogy esetleg ott ül egy mogorva arcú zsűri a nézők között. Egyszerűen csak olyan jó hangulatot teremtettek a színpadon, ami sugárzott róluk. Azt hiszem, sokszor ez hozta meg a sikert.

Hány tagot számlálnak jelenleg a csoportok?

–  A körülmények ellenére, gondolok itt főként a vándor életmódra, nem fogyatkozott sem a gyerekek lelkesedése, sem a létszáma. Sőt, körülbelül húsz új taggal bővült a csapatunk. Mivel az eddig legfiatalabb Futkáncok csoport lassan felcseperedik, ebben a tanévben új csoportot indítottunk a legfiatalabbak számára Mitugrász névvel. Jelenleg tíz 4-5 éves gyerkőc jár ide. A legidősebb táncegyüttesünk, a Tűzrevalók is új tagokkal bővült, így már húszan vannak. A Futkáncok csoportban huszonkilenc gyerkőc táncol most. A citerások hatan vannak, a Csúsztatósok heten, a vonósoknál pedig új brácsással gazdagodtunk. A próbák mindig jó hangulatban telnek, és viszonylag kevés hiányzás van a csoportokban. A karácsonyi műsoron több mint százan léptek fel. Ez egy olyan létszám, ami tizenhét éves fennállásunk óta az egyik legnagyobb eredmény. Emiatt úgy érezzük, hogy jó úton haladunk, és ezt a vonalat kell megcéloznunk. A célunk az, hogy fejlesszük ezt a közösséget. Viszonylag kevesen irányítjuk az egyesületet, természetesen nem főállásban, mindenkinek megvan a saját családi élete és munkahelye, ahol helyt kell állni. Ez a közösség olyan növekedést produkált, amelyet valamilyen módon kezelni kell, hogy megmaradhasson és még tovább fejlődhessen. Vannak olyan táncegyüttesek, amelyek több száz tagot számlálnak. Ilyen szempontból a kicsit több, mint kilencven aktív tag nem olyan sok, de figyelembe kell vennünk, hogy Újvidéken vagyunk, ahol nincs olyan sok magyar.

A Manók táncegyüttes (Fotó: VMNK)

A Manók táncegyüttes (Fotó: VMNK)

Milyen táncokat tanultak idén a gyerekek, és jelenleg min dolgoznak a csoportok?

–  A Manók és a Tűzrevalók táncegyüttesek repertoárja bukovinai táncokkal gazdagodott, a Futkáncok csoport pedig somogyi táncokat tanult az idén. Ami az új repertoárt illeti, a mi dolgunk, hogy minél tartalmasabb foglalkozásokat szervezzünk a gyerekeknek, és megteremtsünk egy jó közösséget, amely minden értelemben élményt és feltöltődést jelent számukra. Ezért igyekszünk mindig új zenei anyagokat és táncanyagokat tanítani, új kihívásokkal teli tánctechnikákba belevezetni a gyerekeket. Ennek jegyében telt például nemrég az a nap is, amikor magyarországi vendég oktatók érkeztek hozzánk. A Futkáncok táncegyüttessel elkezdtünk egy új koreográfiát, amely a Ludas Matyi történetét dolgozza fel, ormánysági táncok által. A Tűzrevaló tánccsoport is új koreográfiát tanul, felvidéki táncokból. A hangszeresek is új dallamokkal készülnek, a Manók jászsági táncanyaggal fognak dolgozni, a legfiatalabb Mitugrász csoport tagjai pedig gyerekjátékokat tanulnak.

A Futkáncok táncegyüttes (Fotó: VMNK)

A Futkáncok táncegyüttes (Fotó: VMNK)

A Mitugrász csoportba járó négy-öt éves piciket mivel lehet bevezetni a néptánc világába?

– Ahogy mondtam, gyermekjátékokat tanulnak, ezzel szeretnénk bevezetni őket abba a munkarendbe, amelyet alkalmazva idővel megismerhetik a népzenében és néptáncban rejlő értékeket. Ez a legfontosabb feladat. Először csak apró mozgástechnikákat kell megtanítani a gyerekekkel a játékokon keresztül, ezzel fejlesztve többek között a ritmusérzéküket, hogy később komolyabb táncokat és koreográfiákat is meg tudjanak tanulni.

Miért fontos, hogy a gyerekek minél korábban megtapasztalják ezeket az értékeket?

– Tulajdonképpen a hagyományaink és a kultúránk lelkének egy töredéke a néptánc és a népzene. Egy alap, amire felépülhet elsődlegesen a gyerekek személyisége és az identitása. Később csak ilyen stabil alapokra lehet felépíteni az egész életet. Mi magyar egyesületként természetesen a magyar kultúrával foglalkozunk, és azon keresztül adagoljuk a gyerekek számára a nemzeti értékeink mellett az emberi értékeket is, amelyek benne foglaltatnak ebben a kultúrában. Minden szerénység mellett állíthatom azt, hogy jól csináljuk, mivel nagyon sok olyan gyerek jár hozzánk, akik például vegyes házasságból származnak. Nyilván a nem magyar szülőt nem a magyarságérzet fogja megragadni, hanem azok az emberi értékek és azok a készségek, amelyekre a hétköznapi életben is szüksége van a gyereknek.

A Pörgető citerazenekar (Fotó: VMNK)

A Pörgető citerazenekar (Fotó: VMNK)

Melyek ezek az értékek és készségek?

– A néptáncon és népzenén keresztül a gyerekek megtanulnak például reagálni a másik ember megnyilvánulásaira. Megtapasztalják, hogyan kell együttműködni az emberekkel. Például a páros táncoknál a fiúk megtanulják, hogyan kell odamenni egy lányhoz, és hogy kell felkérni táncra. A fiúkat határozottságra is tanítjuk, mivel vezetniük kell a táncpartnerüket. A lányok is megtanulják a néptáncon keresztül, hogy hogyan kell fogadni a felkérést, majd követni a táncpartnerüket. Emellett azt is meg kell tanulniuk, hogy hogyan kell visszautasítani bizonyos esetekben a felkérést. Hitünk szerint ezt a megszerzett tudást később a civil életben is kamatoztathatják a fiatalok.

A próbák kemény munkát és időbefektetést igényelnek, viszont nagyon jó hangulatban telnek, sok nevetéssel és vidámsággal. Ezt a táncosok is alátámasztják. Figura Gábriel a Tűzrevalók csoportban táncol, négyéves kora óta.

A Tűzrevalók táncegyüttes (Fotó: VMNK)

A Tűzrevalók táncegyüttes (Fotó: VMNK)

– Emlékszem, hogy az óvodatársaimmal együtt kezdtem el táncolni. Jó végignézni a csoporton, mert még mindig vagyunk néhányan, akik azóta is folytatjuk a néptáncot. Rajtuk kívül is még nagyon sok új barátot szereztem a tánc által. Rengeteg értéket látok benne, először is a hagyományőrzést. Érdekes megtapasztalni azt, hogy hogyan szórakoztak az elődeink az internet és a technológia nélkül. Emellett szeretek új táncokat és dalokat tanulni. Bár nagyon sok dologgal foglalkozom, igyekszem jól tanulni az iskolában, és színészkedek is emellett, de a táncnak mindig helye van a szívemben és az időbeosztásomban – mondta a fiatal táncos.

A Guzsalyas énekegyüttes (Fotó: VMNK)

A Guzsalyas énekegyüttes (Fotó: VMNK)

– A tánc egyfajta kikapcsolódás számomra, és hasznos testmozgás is. Az egészet szeretem, a gyakorlást és a fellépéseket is, emellett ott van a sok utazás. Szeretek a színpadon lenni, és megmutatni, mit tanultunk. Nagyon jó érzés a fellépés után látni a közönség reakcióját – mondta Kovács Réka, a Tűzrevalók csoport táncosa.

Nyitókép: A Csúsztató citerazenekar (Fotó: VMNK)