2024. április 26., péntek

Zentán is ünnepeltek az ortodox hívők

Szerbia, illetve Vajdaság többi városához hasonlóan az ortodox hívők Zentán is megünnepelték az ortodox karácsonyt. Zentán, január 6-án, a Szent Mihály Arkangyal pravoszláv templom udvarából, már a délutáni, illetve kora esti órákban szerb egyházi zene hallatszott, este 8 óra előtt pedig lassacskán a hívők is el kezdtek gyülekezni, hogy a helybéli ortodox pap vezetésével, kezükben ortodox zászlókat tartva együtt, körmenetben vonuljanak fel a város szívében elhelyezkedő templomot környező utcákon.

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Ezt követően, a templom udvarába visszatérve a hívők körbeállták a tölgyfaágakból összerakott máglyát. Az ágak tüze és izzó parazsa a melegséget szimbolizálja, valamint világosságot hoz az emberek életébe, eloszlatja a sötétséget.

Az ortodoxoknál A karácsonyi menü hús- és alkoholmentes, általában halat, süteményeket, levest és savanyúságot fogyasztanak, amely tizenkét fogásból áll ezzel szimbolizálva a tizenkét apostolt. Karácsony napján a böjt lezárul, és ekkor libát, vagy nyárson sült malac kerül az asztalra.

Nyitókép: Horváth Zsolt felvétele