2024. április 24., szerda

Közösen ünnepeltek a szabadkai pravoszláv hívők

Két év után újra megtelt a város főtere karácsony böjtjén

A pravoszláv hívők a Julianus-naptár szerinti karácsonyt megelőző böjti napon Szabadkán az idén is közösen vettek részt a tölgyfaág, vagyis a badnjak megszentelésén, valamint a város főterén megtartott ünnepen.

A hívők a karácsonyt megelőző böjti napon, azaz pénteken már a kora reggeli órákban kivonultak a makkhetesi erdőbe, ahol a pap megszentelte az előre kivágott tölgyfaágat. Az eseményen több száz férfi vett részt, és az előzőleg a számukra odakészített ágakból mindenki tört annyit, amennyivel méltóképpen ünnepelhették meg Krisztus megszületését. A rendezvényen részt vett Stevan Bakić, Szabadka Város polgármestere is, míg a tölgyfát Dragan Stokin pravoszláv pap szentelte meg.

Az ünneplés a kora esti órákban a város központjában folytatódott. A szervezett ünnepség az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt elmaradt, és az esemény idejére ezúttal megtelt a főtér, ahová az Urunk mennybemenetele pravoszláv templom elől körmenet indult. A menet élén egy lovas hírnök haladt, akit egy tölgyfa ágakkal megrakott szekér, illetve a papok követtek. A főtéren a körmenet megérkezését követően művelődési műsorral, és a tölgyfaágakból készített közös máglya meggyújtásával ünnepelték karácsony előestéjét.

A megszentelt tölgyfaágakból rakott máglyára a hívek további ágakat dobtak (Fotó: Benedek Miklós)

A megszentelt tölgyfaágakból rakott máglyára a hívek további ágakat dobtak (Fotó: Benedek Miklós)

A rendezvény keretén belül Stevan Bakić polgármester mondott ünnepi beszédet.

– A tölgyfaágaknak a szerbek otthonaiba való bevitele és meggyújtása ősi hagyomány, amely apáról fiúra szállt, és mi is továbbadjuk, hogy az utódaink emlékezzenek ránk. A szokásaink megőrzik a hitünket, hozzákötnek bennünket a hagyományainkhoz, és összekötik a közösségünket. A tölgyfaágat tisztelettel kell meggyújtani, és közben a boldogságért, az egészségért és a békéért imádkozunk. A legboldogabb ünnepünkön azért is imádkozunk, hogy legyen erőnk és az Istenbe, valamint magunkba és a másokba vetett hittel dolgozhassunk városunkért és az egész országért – fogalmazott a polgármester. Stevan Bakić felszólalásában aktuálpolitikai kérdésekről is szót ejtett, amit a közönség egy része hallhatóan nemtetszéssel fogadott.

Az ünnepi műsorban szavalatok és zenei alkotások hangzottal fel. A program közös kólózással zárult, miközben néhány tűzijáték és petárda is durrant. Éjfélkor az Urunk mennybemenetele ortodox templomban karácsonyi misét tartottak.

A programot a Szent Száva Művelődési Egyesület, valamint a pravoszláv egyház szervezte.

A fentiek mellett Palicson és a sándori helyi közösség területén lévő Szent György-templomnál is szervezett keretek között ünnepeltek a pravoszláv hívők.

Nyitókép: A megszentelt tölgyfaágakból rakott máglyára a hívek további ágakat dobtak (Fotó: Benedek Miklós)