2024. április 19., péntek

Állami tulajdonú földterületeket lehet bérelni

A nagykikindai önkormányzatban az óév végén írták ki az állami földek bérbeadásának első körös pályázatát, amelyre január 13-án 15 óráig lehet jelentkezni. Összesen ötszáznégy licitegységet és 2.634,7220 hektárnyi földet hirdettek meg egy és tizenöt éves bérleti futamidővel. Azok a parcellák is kalapács alá kerülnek, amelyeket 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben már kiadtak, de a felhasználó a szerződés felbontása mellett döntött. Ez még huszonnégy licitegységet és 152,1344 hektárnyi állami tulajdonú telket jelent. A pályázati dokumentációban a földterületek kezdőárát is megjelölték.

A nyilvános felhíváson azok a községben élő mezőgazdasági termelők vehetnek részt, akik már legalább három éve regisztrált mezőgazdasági termelők, jelenlegi státuszuk szerint aktívak, három éve a község területén élnek és rendelkeznek legalább 0,5 hektárnyi saját földterülettel. Jogi személyek is jelentkezhetnek, rájuk is ugyanezek a feltételek érvényesek annyi módosítással, hogy nekik legalább 10 hektáros földterülettel kell rendelkezniük. Azok a bejegyzett mezőgazdaságok is jelentkezhetnek, akik már szintén legalább három éve be vannak jegyeztetve, státuszuk szerint aktívak, gazdaságuk a község területén van bejegyeztetve és már bérelnek állami tulajdonú földet a most kiadásra készülő parcellák mellett vagy azok közelében.

A bérbe adandó területekről szóló teljes dokumentációt személyesen is át lehet tekinteni munkanapokon 8–12 óráig a községi környezetvédelmi, vidékfejlesztési és mezőgazdasági titkárság irodájában, az I. Péter király utca 41. alatt, vagy a Mezőgazdasági Minisztérium Földhivatalának elektronikus, nyilvános pályázásra vonatkozó webalkalmazásán. Ez az alkalmazás lehetővé teszi az összes érdekelt mezőgazdasági termelő számára, hogy elektronikus úton vehessen részt az állami mezőgazdasági földterületek bérbeadására vonatkozó nyilvános pályázaton. Az alkalmazás a következő linken érhető el: https://upz.minpolj.gov.rs/sadrzaj/. Bővebb információk a nagykikindai községházán a 0230/315-903-as telefonszámon kaphatók, Božidar Tešint kell keresni.

A földterületekre licitálni az alkalmazáson keresztül lehet majd január 19-én 12 órától. Az érdekeltek a terepen is megtekinthették a bérbe adandó állami parcellákat január 5-én déltől.