2024. március 28., csütörtök
EGY EZOTÉRIKUS TANÁCSADÓ NAPLÓJÁBÓL

Harag a családban

A rovatban részleteket találhatnak azokból a beszélgetésekből, amelyeket az eltelt 30 évben jegyeztem fel. Minden történet valódi, csak a neveket változtattam meg, a klienseim iránti diszkréció miatt. Bizonyára mindenki talál valami hasznosat a maga számára.

Nem akarom elhinni, hogy ilyen sok helyen létezik az, hogy a szülő és a gyermek nem beszél egymással. A múltkorában is egy elkeseredett anya hívott e szavakkal:

– Megöregedtem, megbetegedtem, a gyermekem pedig rám sem néz, a telefont sem veszi föl. Pedig elkelne egy kis segítség, most fát aprítani, a menyem is küldhetne néha egy tányér meleg ételt. Tudom én, hogy nem nagyon érnek rá, nem is igényelnék én mindig figyelmet, de így, hogy szóba se áll velem, még sincs rendjén. Pedig mennyit babusgattam, mennyit dolgoztam, szenvedtem s tűrtem, nélkülöztem miatta! Nem fölhánytorgatásképpen mondom ezt, csak úgy eszembe jut sírdogálás közben, hogy ezt kell megérjem? De miért, hiszen nem ártottam neki, legalábbis tudomásom szerint nem. Ő viszont nem mondja, mi a baja velem, csak egyszerűen kerül. Messzire lakik, a fájós lábammal nem is tudnék elmenni hozzájuk. Meg aztán kérdés, hogy a menyem beengedne-e, mert valószínűleg onnan fúj a szél. Az unokámat is eltiltotta tőlem. Hát ezt érdemlem én?

– Sajnos, sok helyen van hasonló probléma. Sokak esetében, amint egy bizonyos személy belépett a családba, onnantól elindul a szekerük a lejtőn. Ez is a családi átoknak egy fajtája.

– Az én családomban volt már olyan, hogy a testvérek nem beszéltek egymással.

– Igen, ez is gyakori, a legfőbb ok pedig a vagyon. Az se jó, ha nincs min osztozni, de az még nagyobb bajt tud okozni, ha van mit örökölni. Főleg, ha a szülő beteg, s az egyik testvér törődik, vagy többet törődik a szülővel. Leginkább ott kezdődik a baj. Sokszor sajnos ezt a szülő látja is, mert már élete folyamán kimondja, hogy ki kapjon többet, s ezzel elindítja a lavinát. Sokuk előre hagyatékol, s az aggok házába lesz bedugva még amikor épkézláb, józan elméjű, a családnak meg nincs ideje látogatni. Olyan is van, hogy az idősek megpróbálják egyformán elosztani a vagyont, de leginkább nincs annyi egyforma ház, egyformán termőföld, amennyi örökös van, s valakinek mégis kevesebb vagy rosszabb jut. S ekkor ismét itt a harag. Egy szülőnek pedig az borzalmas, ha a gyerekei nem beszélnek egymással. Ilyenkor többnyire a szülő betegségbe menekül. Az egyik kliensem is annyit rágódott ezen, hogy fogproblémái lettek, nem akarta hallani a gyerekek felhánytorgatását, s már alig hall valamit, nem ezt az életutat akarta, alig tud már járni…

– Értem mit mond, van is egy ilyen könyvem, hogy hogyan függ össze a betegségünk a lelkünk állapotával. Én nem akartam látni ezt a helyzetet, s a szememmel lett probléma. Volt egy barátnőm, Isten nyugosztalja, annyira makacs volt, nem akart bocsánatot kérni gyermekétől, hogy eltörte a térdét. Sokáig hangoztatta előtte, hogy nehogy már térdre boruljak előtte. Azután a gyermek Amerikába költözött, szerencsétlenül járt, ő pedig ekkor törte el a térdét. Ezután már tényleg nem borulhatott térdre.

– Leginkább családi átokról van szó, amely hét generáción keresztül hat. Ám ha megtörjük az átkot, akkor tényleg abbamarad, vagy legalábbis enyhül.

– Kérem, küldjön mindent, amire szükség van, remélem az én esetemben tehetünk még valamit.

– Ha ön meg tud bocsájtani unokájának, fiának, de mindenekelőtt a menyének, akkor tudunk segíteni.

– Annak a nyomorultnak bocsássak meg, aki eltiltotta mellőlem szeretteimet? Azt már nem! Lehet anélkül?

– Sajnos nem. Melyik érzés az erősebb önben? A gyűlölet a menye iránt, vagy a szeretet a fia és az unokája iránt? Ha a szeretet erősebb, akkor hallgasson rám. Ha fennáll a rossz érzés, a harag, akkor nem érkezhet meg a béke és a szeretet az ön életébe. A fia és az unokája szereti őt, s ha azt akarja, hogy önt is szeressék, akkor önnek is szeretnie kell azt, akit ők szeretnek. Vagy legalábbis nem szabad utálnia, ha egyelőre nem is akarja szeretni, de legyen közömbös. Fontos, hogy ne legyen harag, gyűlölet. Ne kelljen nekik választaniuk, hogy kit szeressenek, önt vagy őt! Hadd szeressék mindkettejüket! Vannak módszerek, hogyan bocsásson meg, hogyan semlegesítse haragját. Vannak rítusok a békülésre is, szívtalizmán is létezik, s a családfa-meditáció is elengedhetetlen. Mindhármójukkal megjavíthatja a kapcsolatát.

– Talán igaza van, próbáljuk meg.

***

A minap rám telefonált a néni:

– Képzelje! Látogatóim voltak, a fiam, az unokám és a menyem! Süteményt is hoztak, a fiam és az unokám fát aprítottak, a menyem pedig kedvesen társalgott velem, s elkért tőlem egy receptet is a fiam kedvenc ételéről! Most már örömömben sírok, nem bánatomban. Köszönöm!

@sz = n 

KERETBEAREKLÁMSZÖVEG!