2024. március 29., péntek
SZÓFIGYELŐ

Kioszt valakit

A kioszt ige szokásosan valamit tárggyal használatos abban a jelentésben, hogy ’valamiből kinek-kinek odaadja a neki járó, az őt megillető vagy neki szánt részt’, hogy ’több személyt külön-külön feljogosít valamely dolog egy-egy részének vagy több hasonló jellegű dolog közül egynek a használatba vagy birtokba vételére’, illetve, hogy ’sorjában megszab, kijelöl valamit’.

Egy ideje a bizalmas szóhasználatban valakit tárggyal fordul elő a kioszt szó, jelentése ’megró, megbírál, megdorgál, korhol’: Kiosztotta az uniós biztos a Twitter élére álló Muskot. – Henry kiosztotta Mbappét a tiszteletlen viselkedése miatt. – Jakab Péter magára ismert, és kiosztotta Majkát a dala miatt. – A milliárdos kiosztotta a panaszkodókat. – Ten Hag kiosztotta Ronaldót: „Most lesz ideje elgondolkodni a dolgokon.” – Kiosztotta az RTL mentorát a Neoton Família zenésze. – Szörényi kiosztotta Bródyt és az SZFE-seket. – A nagy milliárdos kiosztotta a panaszkodó embereket. – Kovács Zoltán kiosztotta Soros emberét. – Zsigmond Barna Pál kiosztotta az Európa Tanács emberi jogi biztosát. – Frappánsan osztotta ki az őt betámadó kommenthuszárt Krausz Gábor. – Hszi Csin-ping kiosztja Trudeau-t, majd undorodva távozik. – Havas Henrik attól félt, hogy lánya kiosztja. – Opitz Barbi kiosztja a véleményvezéreket. – Tarlós kiosztja Vitézyt, hogy most már ne merészelje az agyát terhelni ...

A kioszt igei állítmány jellegzetes bővítménye a keményen (vagy kőkeményen), illetve az alaposan határozó: Keményen kiosztotta Tabákot Mikulec. – Elon Musk keményen kiosztotta Donald Trumpot. – Tibi atya keményen kiosztotta noÁrt. – Keményen kiosztotta az Európai Parlament a FIFA vezetését. – Ronaldo nővére keményen kiosztotta testvére kritizálóit ... – Alonso nem finomkodott, keményen kiosztott mindenkit. – Király Linda kőkeményen kiosztotta a kommentelőket az Instán!  – Hegyimentőre támadt egy medve a turistaösvényen, Kollár alaposan kiosztotta a környezetvédelmi minisztert. – Gary Neville a Sky Sports szokásos elemzőműsorában alaposan kiosztotta a csapatot, szerinte szánalmasnak és gerinc nélkülinek néztek ki a pályán ...

Előfordul, hogy a tárgy személyek csoportjára, szervezetre, cégre vagy államra vonatkozik: Keményen kiosztotta az Európai Parlament a FIFA vezetését. – Botka László kiosztotta a baloldali ellenzéket. – Kiosztotta a Ryanairt Amszterdam marketing főnöke. – Joe Biden Kínát és Kambodzsát is finoman kiosztotta az ASEAN-csúcson.

A kioszt szónak efféle használata feltehetően nyelvjárási eredetű. A Székelyföldön a kioszt valakit valamiből azt jelenti, hogy ’nem részelteti belőle’.