2024. április 25., csütörtök

Játszótér felnőtteknek

Bálint Ildikó mert nagyot álmodni, és megalkotta Szabadkán az álomvállalkozását – A szelfimúzeum mára már sokak kedvenc kikapcsolódási helyszíne lett

Bálint Ildikó a trendeket követve egy különleges kis világot álmodott és hozott létre, színes, kreatív, egyedi helyszínekkel, ahol nem csupán megélni, de meg is lehet örökíteni a legjobb pillanatokat. Egy teljesen egyedi és nem mindennapi teret alkotott meg, amely megannyi változatos helyszínt kínál a szelfik szerelmeseinek arra, hogy különböző hátterek, berendezések és kellékek révén készíthessék el a legjobb fotókat. Olyanokat, amelyek valószínűleg sok lájkot fognak vonzani a közösségi oldalakon. 

Bálint Ildikó, a szelfimúzeum megálmodója (Molnár Edvárd felvétele)

Bálint Ildikó, a szelfimúzeum megálmodója (Molnár Edvárd felvétele)

Bálint Ildikó egy olyan innovatív helyet hozott létre, ahol minden látogató kiszakadhat egy kicsit a hétköznapokból, és a szelfik készítésével nagyszerű élményeket és sok nevetést élhet át barátaival vagy családjával együtt. A díszletek, szobák pedig egy olyan világot nyitnak meg mindenki számára, amelynek csak a képzelet szabhat határt. Egészen biztos, hogy aki ide betér, elégedetten hagyja el ezt a helyet, számtalan lenyűgöző szelfivel a telefonjában.

A neon szoba különböző fényekkel van berendezve, ahol jelenleg a téli hangulaton van a hangsúly (Molnár Edvárd felvétele)

A neon szoba különböző fényekkel van berendezve, ahol jelenleg a téli hangulaton van a hangsúly (Molnár Edvárd felvétele)

Hogyan jött az ötlet, hogy megalkosd álmaid vállalkozását, a szelfimúzeumot?

– Történt sajnos egy balesetem, melynek következtében hetekig otthon kellett pihennem. Ez alatt az idő alatt nagyon sokat gondolkodtam és ötleteltem, hogy el kellene indítani egy vállalkozást. Egyszerűen csak akartam egy munkahelyet, amit nap mint nap tudok élvezni. A szelfimúzeumról egy teljesen véletlen beszélgetés során hallottam először. Nagyon érdekesnek és izgalmasnak találtam, és rengeteg lehetőséget láttam benne. Elkezdtem belemélyülni a kutatásba. Láttam, hogy ez külföldön egy végtelenül népszerű helynek számít. Ezután nem is volt több kérdés bennem. Mivel nagyjából tíz éve tanulom és gyakorlom a fotózás művészetét, ezen adottságaimat és a kreativitásomat is kihasználva szerettem volna valami újat, valami nem mindennapit létrehozni Szabadkán. Megírtam a vállalkozásom üzleti tervét, melynek a végéhez érve minden kikristályosodott előttem. Tudtam és éreztem, hogy ez lesz az én szerelemvállalkozásom, mellyel nagyon sok embernek tudok majd örömet és megannyi élményt okozni.

Nem féltél belekezdeni egy új vállalkozásba, tekintettel arra, hogy manapság elég nehéz időket élünk?

– Alapvetően pozitív ember vagyok. Mindig is azt vallottam, hogy kellő energiabefektetéssel mindent el lehet érni. Lehetetlen, hogy ha valamivel sokat foglalkoznak, az ne működjön. Természetesen fontos, hogy kitartók és elszántak legyünk. Ha valaki azonban mégis úgy érzi, hogy akadályokba ütközik egy vállalkozást illetően, annak azt javasolom, hogy gondolja újra a terveit, mert biztosan van más módja vagy iránya a dolgoknak, amelyekkel azt meg lehet közelíteni. Ugyanakkor nem szégyen visszalépni sem három lépést, és egy kicsit távolabbról szemügyre venni, hogy valójában miről is szól az én vállalkozásom, vagy, hogy milyen irányba lehetne elvinni, ami még vonzóbbá és keresettebbé tenné azt. A visszalépés nem feltétlenül visszafejlődés. Ellenkezőleg. Mindenből lehet okulni és tanulni.

A börtön helyszíne nagyon egyedi és valóságos élményt nyújt, falára aláiratkozhat akárki (Molnár Edvárd felvétele)

A börtön helyszíne nagyon egyedi és valóságos élményt nyújt, falára aláiratkozhat akárki (Molnár Edvárd felvétele)

Kik és hogyan támogattak téged az ötleteid megvalósításában? Hogyan zajlottak a munkálatok?

– Hatan vagyunk testvérek, van négy öcsém és egy húgom. Amikor elmeséltem a terveimet, az egész családom azonnal felajánlotta a segítségét és mindenben támogatott. Nagyon sokat köszönhetek továbbá a férjemnek is, aki mindvégig mellettem állt, és segített az álmaim megvalósításában. A hely kibérlése után egy intenzív, kéthónapos munka kellett ahhoz, hogy elkészüljön a végeredmény. Mindent saját kezűleg csináltunk, a szobákban levő falakat és boxokat mind mi építettük. Rengeteg hulladékot hasznosítottunk újra, amelyekből egy igazán szép helyszín alakult ki. A bútorokat és a kellékeket több helyről szereztük be, nagyon sok régi klasszikus tárgy és berendezés is megtalálható nálunk. Nyilván voltak emberek, akik óva intettek, hogy Szabadka ehhez a szelfimúzeumhoz kicsi. Én pedig úgy gondolom, hogy egyszerűen csak meg kell mutatni az embereknek, hogy mi történik itt, és hogy mennyire kötetlen az egész.

Mivel gazdagodnak a vendégeitek a szelfimúzeumban?

– Nálunk a látogatók megszabadulhatnak egy ideig a mindennapi gondjaiktól, és el tudják engedni azokat legalább egy rövid időre. A vendégeink itt egy színes, kreatív hátteret kapnak a fényképezkedéshez, aminek csak a fantáziájuk szabhat határt. Meg kell azonban említeni, hogy itt vagyunk mi is a kedves kollégámmal, és mindazoknak, akiknek segítségre van szükségük megörökíteni a felejthetetlen pillanatokat, mi is szívesen kezünkbe vesszük a professzionális fényképezőgépünket és lefotózzuk őket. Emellett segítünk a mókásabbnál mókásabb pózok beállításában, viccelődünk velük és igyekszünk kihozni minden alkalomból a maximumot. Így az emberek könnyebben elengedik magukat és oldottabban veszik az egészet.

A nagy ajándékdoboz oldalt nyitható, fiatalok és idősek is használhatják. A teteje levehető, így bele lehet állni (Molnár Edvárd felvétele)

A nagy ajándékdoboz oldalt nyitható, fiatalok és idősek is használhatják. A teteje levehető, így bele lehet állni (Molnár Edvárd felvétele)

Ki a szelfimúzeum célközönsége?

– Érdekes, hogy a szelfimúzeum leggyakoribb látogatói a 30 feletti korosztály, többnyire nők, mert a férfiak amíg el nem jönnek, addig nehezen tudják elhinni, mennyire szuper dolog ez. Én a játszóteret a felnőttek játszóterének nevezem, ez a hely a bizonyítéka annak, hogy a „szelfimánia” nem csak a fiatalabb generációt ragadja meg.

Milyenek a helyszínek?

– Különböző helyszíneket hoztunk létre különböző témákkal. Mindegyiket nagyon kreatívan ki lehet használni. Csupán a vendégek képzelete szabhat határt. Több mint 13 helyszínünk van, ezeket többféleképpen lehet használni, és rengeteg lehetőséget nyújtanak megannyi ötletdús fénykép elkészítésére. A kiegészítők és a kellékek pedig már csak hab a tortán. A szelfimúzeumban lévő berendezések az aktuális trendeknek vagy ünnepeknek megfelelően változnak. Szezonálisan öltöztetjük át a múzeumot. Készültek már halloweeni díszek, karácsonyi és újévi dekorációk, és már javában ötletelünk a Valentin-napi berendezésen is, amit a nőnapi, a húsvéti, nyáron pedig a nyaralós téma berendezései követnek. Vannak boxok, melyek fő témája megmarad, viszont új kellékeket kapnak, és vannak, amelyek szezonálisak. Állandó helyszíneink a börtön-, a western-, és az aranyszoba egy aranykáddal, ahol pénzt lehet dobálni. A fa alatt pedig aranyrudak találhatók. Ez a helyszínt nagyon sokan kedvelik. A western témát is nagyon szépen kiviteleztük, itt a háttér egy 3D hatású fólia, melyhez, ha az ember odaáll, és megfelelően helyezkedik el, akkor úgy tűnik, mintha egy más világba csöppent volna. Volt egy cukorkaszobánk is, ahol most egy nagy ajándékdoboz található, valamint egy romantikus, virághátteres szobánk is, hintával a közepén. A szelfimúzeum jelenleg még karácsonyi pompában díszeleg, de hamarosan új álarcot kap. Ha a vendég visszajön hozzánk, biztosan mindig új és változatos képeket készíthet magáról.

Az aranyszobában található egy aranykád. Mellette a karácsonyfa pénzzel van díszítve, ezeket a látogatók helyezték el (Molnár Edvárd felvétele)

Az aranyszobában található egy aranykád. Mellette a karácsonyfa pénzzel van díszítve, ezeket a látogatók helyezték el (Molnár Edvárd felvétele)

Mi tartozik még a szelfimúzeumhoz?

– Voltam Belgrádban egy szelfimúzeumban, ahol hiányoltam egy helyet, ahol le tudunk ülni egy kávéra vagy limonádéra, és át tudjuk nézni a képeket. Innen jött az ötlet, hogy jó lenne kialakítani egy kávézó részt is, ahol az emberek megpihenhetnek és átbeszélhetik az élményeiket egy finom ital mellett. Nálunk meg lehet kóstolni a szelfikávét és szelfikoktélt is, de persze még sok más ital közül is válogathatnak a kedves vendégek.

Különféle rendezvényekre is ki lehet bérelni a szelfimúzeumot?

– Igen. Születésnapra, leánybúcsúra, valójában bármilyen rendezvényre. Az ilyen események alkalmával teljesen zárt körű a helyszín, a kávézóval együtt. Egyébként több iskolából is felkerestek már minket. Voltak itt a Politechnikai Iskolából, két általános iskolából, és az MTTK-ról (Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar) is, úgyhogy nagyon örülök, hogy ekkora az érdeklődés.

Milyen jövőbeli célok várnak még megvalósításra?

– Mivel még csak három hónapja nyitottuk meg a szelfimúzeumot, ezért nyilván sok mindent meg kell még tapasztalnunk. A jövőben szeretném kibővíteni a kávézó részt és még szebbé varázsolni. Továbbá, szeretném lehetővé tenni, hogy a vendégek bögrékre, pólókra, poszterekre nyomtassanak, mert ezek kiválóak emléknek, sőt akár ajándékul is szolgálhatnak. A szelfimúzeumban egyébként ajándékkártyákat, valamint a vendégek vagy mi általunk elkészített képeket is lehet vásárolni vászonkép és fotóposzter változatban. Igyekszünk mindenkinek megfelelni, és örök élményeket nyújtani. A szelfimúzeum elérhető a www.selfieteria.rs, honlapon, valamint a Facebook és az Instagram közösségi hálózatokon is.

Nyitókép: A western szobában a klasszikus, régi karácsonyos hangulat uralkodik (Molnár Edvárd felvétele)