2024. április 20., szombat

Népzenétől hangos Tóthfalu

A Dúrmoló tábor sok gyereket vonzott

Immár ötödik alkalommal ad otthont a téli Durmoló Népzenei Tábornak Tóthfalu. A gyerekek kedden érkeztek, és a tábor szombaton délután ünnepi koncerttel ér véget. A résztvevők a környező településekről jöttek, életkorukat tekintve hasonló összetételben, mint az előző években. Oktatókkal és tanulókkal együtt ötven résztvevőnek biztosít otthon ezekben a napokban a tóthfalusi kollégium.

A gyerekekkel Szabó Annamária énekoktató, Sterbik László és Kurunczi Andor hegedűoktatók, Bolyos Miklós és Szabó András tambura- és furulyaoktatók, Flaman István citeraoktató és Dvorácskó Szebasztián nagybőgőoktató foglalkozik. Juhász Gyula táborszervező, aki brácsázni tanítja a gyerekeket, elmondta, hogy idén bajsai, szerémségi és szentmihályi dalokkal foglalkoznak, emellett a haladó hegedűsök Felső-Bodrogköz népzenéivel is megismerkednek.

Közös éneklés ebéd előtt (Fotó: Gergely Árpád)

Közös éneklés ebéd előtt (Fotó: Gergely Árpád)

– Felsős és középiskolás diákjaink vannak legnagyobbrészt, van néhány harmadik és negyedik osztályos is. Nagyon jól működik, hogy ennyiféle generáció jelen van a táborainkban. Az oktatást illetően vajdasági dalokat tanulunk elsősorban, hangszeres és énekoktatás zajlik. A szünetekben közösen énekelünk, ezzel is fokozva a tábor hangulatát. Nyolc oktató foglalkozik a résztvevőkkel különböző helyszíneken. Idén a tambura a legnépszerűbb, erre a hangszerre tizenöten jelentkeztek. Csoportonként nyolc főt vártunk, de mivel többen lettek, egy másik oktatót is áttettünk a tamburásokhoz – tette hozzá Juhász Gyula.

A gyerekek évről évre nagy szeretettel térnek vissza a táborba, a közös éneklés és muzsikálás valódi közösséget kovácsol. Természetesen a játék, a móka és a kacagás sem marad el ebben a néhány napban. Kétségkívül az ének és a zene összehozza az embereket, ebben az esetben pedig a generációkat is, továbbadva ezáltal a hagyományainkat és az értékeinket. 

A tábort a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza vajdasági hálózata szervezte.

Nyitókép: Bajsai, szerémségi és szentmihályi dalokat tanulnak (Fotó: Gergely Árpád)