2024. április 19., péntek

Az egészségügy reformját ígérik

Danica Grujičića primáris egészségvédelem erősítését sürgeti

A köztársasági kormány aktuális összetételének megválasztása után az egészségügyi miniszter volt az első tárcavezetők egyike, aki átfogó reformot helyezett kilátásba saját területén. Az elmúlt hetekben számos országban ismét szóba került az egészségügyi rendszer egyik tartóoszlopaként definiált, megelőző és gyógyító munkát egyaránt végző, családorvos intézményének a formális bevezetése, továbbá az említettel összefüggésben a primáris egészségvédelem, illetve az egészségházak erősítése, valamint a megelőzésre és a szűrővizsgálatokra való összpontosítás, a falusi egészségházak korszerűsítése és a kórházi várólisták problémájának kezelése.

IDŐPONT EGÉSZ HÓNAPBAN

Az egyik, nem sokkal 2022 vége előtt hatályba lépett módosítás értelmében a polgárok már nemcsak a hónap első öt napjában egyeztethetnek időpontot szakorvosi vizsgálatra, hanem bármikor. Az egészségügyi miniszter elmondása szerint az ezzel kapcsolatos egyik elképzelés az, hogy januárban már az egész év vonatkozásában időpontot lehessen egyeztetni. Ez mindenekelőtt azok számára fontos, akik valamilyen betegség okán ellenőrző vizsgálat elvégzésének céljával kénytelenek meghatározott időközönként szakorvost felkeresni. Mellettük olyan páciensek is vannak, akik újonnan kialakult tünetek miatt keresnének fel szakorvost, esetükben viszont az a fontos, hogy ezt adott pillanatban minél előbb megtehessék – hangzott el.

A közelmúltban Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár kifejtette, hogy egy-egy páciensnek nemcsak a hónap első öt napjában lehet mielőbb szüksége szakorvosi vizsgálatra, hanem bármikor. Amikor szakorvosi vizsgálatra van szüksége, a páciens választott orvosát keresi fel, ő pedig felméri, hogy valóban indokolt-e az igényelt vizsgálat – magyarázta az SZRTV-nek nyilatkozva Đerlek. Mint hozzátette, amennyiben a választott orvos szükségszerűnek tartja a szakorvosi vizsgálatot, az adott közkórház vagy egészségügyi központ nem utasíthatja vissza a pácienst. Minél előbb diagnosztizálnak egy-egy betegséget, annál nagyobb a gyógyulás esélye – nyomatékkosította az államtitkár. Kiemelte, hogy ha a választott orvos indokolatlanul nem ad időpontot szakorvosi vizsgálatra, a páciensek az adott egészségház igazgatójához, vagy közvetlenül az egészségügyi minisztériumhoz fordulhatnak panaszukkal.

Természetesen fontos különbséget tenni a sürgősségi eseteket ellátó szakorvosi rendelők és az egyéb szakorvosi vizsgálatokat végző rendelők között, előbbiek természetesen bármikor fogadják a sürgősségi eseteket, és ebben a tekintetben semmi nem változik – emelte ki Đerlek, majd az egészségházak vonatkozásában bejelentette, hogy ezekben a jövőben a korábbiakhoz képest több laborvizsgálatot lehet elvégeztetni állami költségen, példaként a pajzsmirigy-laborvizsgálatot említette, szakorvosi javallat nélkül.

A MUNKASZERVEZÉS REFORMJA

Az év végi ünnepek előtt az Euronews Serbia műsorában Danica Grujičić egészségügyi miniszter a szerinte szükségszerű és a tervezett újításokat részletezte. Mint megjegyezte, az elmúlt években „szinte soha nem látott fejlesztések valósultak meg az egészségügyben, új berendezéseket szereztek be, miközben a munkaszervezés reformjára sokkal kevesebbet összpontosítottak.” Amennyiben az egészségházakban rendelkezésre állnak a megfelelő diagnosztikai berendezések, a szükséges és gyakran életmentő vizsgálatok egy jelentős részét az általános orvosok is el tudják végezni – emelte ki Grujičić.

– Mostanában ellátogattam néhány falusi egészségházba, ezek némelyikében hihetetlen állapotok uralkodnak, több egészségház épülete is úgy néz ki, mintha bármelyik pillanatban összeomolhatna. A korszerű felszerelés mellett a generációváltást, azaz fiatal orvosok alkalmazását, valamint szakorvosi képzésük tervszerű megszervezését is fontosnak tartom. Vannak olyan egészségházak, amelyek 40-50 kilométerre vannak a legközelebbi kórháztól, ha ezekben például radiológus is munkaviszonyban van, akkor megfontolandó a szkennernek mint képalkotó diagnosztikai berendezésnek a beszerzése. Arra is fontos kitérni, hogy mivel az általános orvosok fizetését részben a fejkvóta, azaz a kapitáció határozza meg, a nagyobb egészségügyi központoktól távol eső falusi rendelőkben dolgozó orvosok esetében indokolt lenne megfontolni a nagyobb fizetés lehetőségét, hiszen sokkal nagyobb felelősség hárul rájuk, és gyakran a szaktudásuk is nagyobb. A családorvos intézményének bevezetését azért sürgetem, mert értékelésem szerint ez nagymértékben hozzájárulna a primáris egészségvédelem hatékonyabbá tételéhez, ugyanis a családorvosok a páciensek szükségleteinek nagyjából 80 százalékát képesek kielégíteni. Egy-egy kisközösségben 3-5 orvos alkotná a családorvosi csapatot, egyikük házi látogatást végezhetne, a másik szűrőviszgálatokat, a harmadiknál szakorvosi vizsgálatra lehetne időpontot igényelni, a negyedik pedig az akut betegségben szenvedő pácienseket fogadná. Felül kellene bírálnunk az aktuális szakorvos-képzési rendszert, amely jelenleg a költséges amerikai modellre támaszkodik. Szerintem Szerbiának a kubai modellt kellene alkalmaznia, ugyanis ez a családorvosi rendszerre összpontosít – taglalta Danica Grujičić.

Ami a megelőzést illeti, a helyenként tapasztalt fejetlenség okán a miniszter nem támogatja a korábban havonta egyszer, hétvégenként megszervezett szűrővizsgálatokat, szerinte bizonyos betegségek tekintetében rendszeresen elérhetővé kellene tenni, példaként a méhnyakrákot és a tüdőrákot említette. A megelőzéssel összefüggésben Grujičić elengedhetetlennek tartja a páciensek orvosok iránti bizalmának visszaállítását, szavai szerint ebben az esetben a polgárok talán nem az online tartalmakat böngészve próbálnák magukat gyógyítani. Mindemellett a miniszter a dohányzásellenes kampányt és a testmozgást népszerűsítő programokat sürgeti.

Azzal kapcsolatban, hogy jelenleg nagyjából 66 ezer páciens vár valamilyen műtét vagy képalkotó vizsgálat elvégzésére, Grujičića várólisták tisztázását helyezte kilátásba, elsősorban a munkaszervezés reformja, valamint a bejelentett műtétek szükségszerűségének felülbírálása révén.

Nyitókép: A korszerű felszerelés mellett a fiatal orvosok alkalmazása, valamint szakorvosi képzésük tervszerű megszervezése is fontos feladat (Dávid Csilla illusztrációja)