2024. április 25., csütörtök
KÖZÉP-BÁNÁT

Mennyi az átlagbér a körzetben?

A közép-bánáti körzet nettó átlagkeresete októberben 67.7677 dinárt tett ki, közölte a napokban a Köztársasági Statisztikai Hivatal. Az elérhető adatok alapján térségünkben a legtöbbet keresők a nagybecskereki munkavállalók voltak, akiknek az adó és a járulék nélküli átlagkeresete 70.323 dinárt tett ki.

A hivatal további adatai szerint az októberi bérezések tekintetében Bégaszentgyörgy önkormányzata következik, ahol átlag 62.984 dinárt kerestek a munkavállalók, míg a magyarcsernyei községben 61.351 dinárt. A szécsányi községben 60.501 dinárt tett ki az átlagfizetés, a legkevesebbet pedig a törökbecseiek keresték, átlag mindössze 59.453 dinárt.

A közép-bánáti körzetben és Nagybecskerek városában is tehát az átlagfizetés az országos átlag alatt van, Szerbiában ugyanis az adók és járulékok nélküli átlagkereset májusban 75.353 dinár volt.

Hazánkban az idei októberi mediális nettó fizetés 57.810 dinárt tett ki, ami azt jelenti, hogy az alkalmazottaknak csak az ötven százaléka kereste meg az átlagbért. A közgazdászok egyetértenek abban, hogy Szerbiában a bérek legjobb mutatója a mediális bér, mert ide beleszámítják azokat a munkáltatókat is, akik elektronikusan kitöltött nyomtatványt nyújtottak be a kiszámított bérekkel az adóhivatalba. Ide tartoznak a munkaviszonyban foglalkoztatottak munkabérei, valamint a munkaviszonyon kívüli, azaz az ideiglenes, a szezonális, az alkalmi munkákra kötött munkabérek is.

A statisztika nem tartalmazza a munkaszerződésen alapuló díjakat és minden olyan díjat, amely után nem kell adót és járulékot fizetni.