2024. április 24., szerda
NBA

A szlovén (újabb) esete a történelemmel

Manapság gyakran írunk le a mostani címünkhöz hasonló nagy jelzőket a tengerentúli elitliga eseményeiről beszámoló cikkeinkben, de ennek csak kisebb részben a lelkesedés az oka, nagyobb részben annak tulajdonítható, hogy valóban olyan napokat élünk meg, amelyek – néhány évtized távlatából visszatekintve – az NBA legújabb aranykoraként fognak összeállni. Az pedig csak hab a tortán, hogy az események főszereplői a „mi fiaink”, vagyis a vidékünkről származó korszakos zsenik… Tegnap hajnalban ugyanis a dallasi közönség látott olyat, amit korábban soha senki a ligában. Luka Dončić a New York elleni hősies, hosszabbításos diadalból igazi „szörnyeteg” tripla duplával vette ki a részét, hiszen 60 pontot, 21 lepattanót és 10 asszisztot jegyzett (védekezéséről 2 labdaszerzés és 1 blokk tanúskodott), ilyen statisztikai mutatókra pedig az NBA teljes történetében korábban senki – beleértve Wilt Chamberlaint – nem volt képes. Az is csak hab (egy másik) tortán, hogy a 60 pont egyben új franchise-rekord a Mavericksnél, ahol eddig a napokban szobrot kapott német legenda, Dirk Nowitzki állt az örökrangsor élén 53-mal. „Luka Magic” felejthetetlen partijához egyébként az is hozzájárult, hogy a Dallas 44 másodperccel az órán még 9 ponttal „égett”, innen mentett egálra a szlovén zseniális momentumaival, a ráadásnyi öt percben pedig a házigazdának már „csak” meg kellett lovagolnia a lendületet.

Dončić olyat tett, amit korábban soha senki (Fotó: Basket USA)

Dončić olyat tett, amit korábban soha senki (Fotó: Basket USA)

A Don nagy meccsével javította esélyeit az MVP-címre, amelynek a legnagyobb favoritja a pillanatnyi állás szerint a kétszeres címvédő Nikola Jokić, legalábbis a statisztikai oldalak szerint, míg az NBA hivatalos ranglistáján Michael C. Wright szakíró a legutóbbi cikkében második helyre teszi a zomborit a Milwaukee-fenomén Giannis Antetokounmpo mögött. A Joker egyébként egyetlen lepattanóra maradt el a tripla duplától (20-9-11) Sacramentóban, ahol a Nuggets korai 20 pontos hátrányból fordítva győzött. Remek meccse volt a szerbek közül Bogdan Bogdanovićnak is, aki már az elitet jelentő 40 százalék fölé tornázta triplaszázalékát, és hármat bevágva összesen 18 pontot szórt Indianapolisban, de a Pacers legyűrte az Atlantát.

NBA, alapszakasz: Orlando–LA Lakers 110:129, Washington–Philadelphia 116:111, Boston–Houston 126:102, Indiana–Atlanta 129:114, Toronto–LA Clippers 113:124, Memphis–Phoenix 108:125, Oklahoma–San Antonio 130:114, Dallas–New York 115:115, h. u. 126:121, Golden State–Charlotte 110:105, Sacramento–Denver 106:113. ABA-liga, 12. forduló: Cedevita Olimpija–Mornar 100:79.