2024. április 19., péntek

Megalakult Szerbia sporttanácsa

A múlt héten a Királyi Palota dísztermében megalakult Szerbia sporttanácsa, amelynek elnöki tisztségét – a 35 tagot számláló testület egyöntetű támogatása mellett – Zoran Gajić sportminiszter látja el. A tervek szerint a sporttanács a terület fejlődése érdekében javaslatokat tesz, és figyelemmel kíséri azok gyakorlati alkalmazását, koordinálja a kommunikációt az összes érintett fél között, segít a stratégiai prioritások meghatározásában és kialakításában, valamint az ide vonatkozó törvényi előírások értelmezése során, illetve speciális szakmai tanfolyamokat és kutatásokat folytat a sportágak különböző szintjein. Feladatai közé tartozik a sportminisztérium és a Szerbiai Olimpiai Bizottság (OKS) tájékoztatása a szerbiai sportot érintő sarkalatos eseményekről.

– A sporttanács megalakulásának köszönhetően a sportot egy nagy, egységes egészként fogjuk kezelni a jövőben. Mindannyian, akik sportszervezéssel foglalkozunk, eddig leginkább az anyagi szempontokat vettük figyelembe, ugyanakkor az infrastruktúra és a jogi szabályozás háttérbe szorult. Ezen kívánunk változtatni. A tanácson belül szűkebb munkacsoportokat alakítunk ki, amelyek képesek lesznek elmélyülten foglalkozni egy-egy területtel. Ide tartozik az infrastruktúra, a sportolók egészségmegőrzése, a gyermekkori testnevelés és a tömegesítés fontossága, a rekreáció lehetősége is. A sportra ezután piramisként tekintünk, és minden szintnek ugyanakkora jelentőséget tulajdonítunk. Természetesen ehhez elengedhetetlen a tanulás, a szakemberek megfelelő képzése, amire szintén hatalmas hangsúlyt fektetünk majd. Elsősorban a tudományon és a tudományos kutatómunkán keresztül szeretnénk iránymutatást adni mind az eddigi, mind a jövőbeli sportolóknak és edzőknek, hiszen mint minden terület, a sport, az edzésmódszertan is dinamikusan változik, amivel lépést kell tartanunk – mondta a tanács megalakulása kapcsán Gajić.

A sporttanács alakuló ülésén jelen lévő tagok (Fotó: Sportminisztérium)

A sporttanács alakuló ülésén jelen lévő tagok (Fotó: Sportminisztérium)

Božidar Maljković, az OKS elnöke hozzátette, Gajićtyal és dr. Vladimir Koprivicával, az Union – Nikola Tesla Sporttudományi Egyetem professzorával közösen már évek óta egy hasonló tanács kialakításán fáradoznak, ám ezt a minisztériumnak kell támogatnia, és annak keretein belül működhet, amit korábban nem sikerült realizálni.

– Ahhoz, hogy a jövőben is kimagasló eredményeket érjünk el, nem elég, ha a közgyűlésen belül egy alszakosztály foglalkozik a sporttal, mintegy másodrendű problémává degradálva azt. Ezzel egy időben változtatni és javítani szeretnénk a testnevelő tanárok helyzetén is, hiszen az ő jelentőségük elvitathatatlan a gyerekek mentális és testi fejlődése szempontjából, és a sport tekintetében jóval nagyobb felelősség hárul rájuk, mint azt gondolnánk. Ehhez képest az utóbbi időben igencsak háttérbe szorultak. Mindenképp javítani szeretnénk a mindenki számára elérhető szakirodalmon is, ha máshol képesek időt, energiát és pénzt nem spórolva szakkönyvek és lapok kiadására áldozni, akkor nekünk is tennünk kell ennek érdekében. Lépést kell tartanunk a modernizációval, és haladéktalanul felzárkózni az előttünk járó országok mögé – mondta Maljković.

A Szerbiai Sporttanács tagjai: Zoran Gajić (elnök, az ország sportminisztere), Marko Kešelj (a sportminisztérium titkára), Dejan Bojović (a sportminisztérium tanácsosa), Božidar Maljković (az OKS elnöke), Davor Štefanek (a Szerbiai Sportszövetség elnöke), Zoran Mićović (a Szerb Paraolimpiai Bizottság elnöke), Milan Savić (Szerbia Sport- és Sportorvosi Intézetének megbízott igazgatója), Milica Vesić (a Szerbiai Antidopping Ügynökség igazgatója), Dane Basta (tartományi sporttitkár), Đorđe Pejčić (a Belgrádi Sportszövetség elnöke), Jovan Šurbatović (a Szerbiai Labdarúgó-szövetség főtitkára), Jelena Nikolić (a röplabdaszövetség alelnöke), Predrag Danilović (a kosárlabda-szövetség elnöke), Milena Delić (a röplabdaszövetség elnöke), Veselin Jevrosimović (az atlétikaszövetség elnöke), Viktor Jelenić (a vízilabda-szövetség elnöke), Nenad Putnik (a sportlövőszövetség elnöke), Željko Trajković (a birkózószövetség elnöke), Ivan Todorov (a cselgáncsszövetség elnöke), Dejan Burčul (a taekwondoszövetség elnöke), Nenad Borovčanin (az ökölvívó-szövetség elnöke), Miljan Popović (az evezőszövetség elnöke), Mirko Nišović (a kajak-kenu szövetség elnöke), Željko Tanasković (az iskolasport-szövetség elnöke), Petar Denda (újságíró), prof. dr. Dragan Radovanović (a SZOB egészségügyi bizottságának elnöke), prof. dr. Sanja Mazić (a Belgrádi Orvostudományi Egyetem professzora), prof. dr. Vladan Jakovljević (a Kragujevaci Orvostudományi egyetem dékánja), prof. dr. Vladimir Koprivica (az Union – Nikola Tesla Sporttudományi Egyetem professzora), doc. dr. Dragan Atanasov (a Singidunum Egyetem Testnevelés-tudományi karának professzora), Tanja Medved (a közgyűlés sporttal megbízott alszakosztályának elnöke), Dejan Savić, Goran Obradović, Dragan Jović, Jelena Arunović; Roksanda Atanasov, Marina Maljković, Tijana Petković (a sporttanács titkára).

Nyitókép: A sporttanács alakuló ülésén jelen lévő tagok (Fotó: Sportminisztérium)