2024. március 29., péntek

Fiatal kutatókat díjaztak

Immár tizenkilencedik alkalommal jutalmazzák meg a legtehetségesebb fiatal kutatókat. Az elért eredményekért járó dr. Zoran Đinđić-díjakat tegnap az Újvidéki Egyetem Rektorátusának amfiteátrumában szervezett ünnepségen vehették át az arra érdemesültek. Az elismeréseket minden évben az Újvidéki Egyetem keretében működő dr. Zoran Đinđić Alapítvány ítéli oda. Az alap igazgatótanácsában kiemelkedő egyetemi tanárok, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia, a Szerb Matica tagjai, kiemelkedő szakértők, valamint a tartományi kormány képviselői foglalnak helyet.

A szakmai zsűri döntése alapján a Đinđić-díj első helyezettje dr. Mitar Simić, az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának kutatója, míg a második díjat a szintén Műszaki Kar tudományos munkatársa, dr. Olja Šovljanski érdemelte ki. A harmadik helyezettnek járó elismerést dr. Nebojša Pavlović, az Orvostudományi Kar tanára vehette át.

– Az Alap fő céljai a kivételes eredmények elérésének ösztönzése és a kiemelkedő egyének jutalmazása a tudomány és a technológiai fejlesztéséhez való hozzájárulásért. A fiatal tudósokat megjutalmazzuk a tudományos kutatásokban és oktatásban alkalmazott modern módszerekért, illetve a különösen jelentős eredményekért. Emellett minden évben kiosztjuk a kiemelkedő, mester- és doktori dolgozatokért járó díjakat, amelyek kitűnnek eredetiségükben és gyakorlati alkalmazhatóságukban – mondta dr. Biljana Škrbić, a Zoran Đinđić Alapítvány elnöke. Hozzátette, idén is sok fiatal kutató pályázott, ez alkalommal tizennégy beadvány érkezett.

– Országunk, illetve a tudomány fejlődése érdekében nélkülözhetetlen a kutatók munkája. Örülök, hogy minden évben nagy érdeklődés övezi a pályázatunkat – emelte ki.

A díjazottak az oklevél mellett pénzjutalomban is részesültek. A fiatal kutatóknak a pénzdíj legalább felét hazai vagy külföldi tudományos képzésre, tudományos üléseken való részvételre, szakirodalom vásárlására, vagy szükséges eszközök beszerzésére kell fordítaniuk.

Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A jelenlévőket dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásügyi titkár is köszöntötte.

– Már hagyománnyá vált, hogy minden év decemberében ezzel a díjjal emlékezzenek meg Zoran Đinđićről. Olyan egyénekről beszélünk, akik önmagukon dolgoznak, akik valóban nagyszerűek, és mögöttük nagyszerű képességek állnak. Az elmúlt tizenkilenc évben a díjazottak között leggyakrabban a Természettudományi–Matematikai Kar, a Műszaki Tudományok Kara, az Orvostudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Mezőgazdasági Kar kutatói szerepeltek. Ezek a kiemelkedő intézmények emlékeztetnek bennünket, hogy a kutatók egyéni értékei mellett fontosnak tartjuk a tudományos kreativitás támogatását is – hangsúlyozta Milošević.

A díjazottak nevében dr. Mitar Simić mondott köszönetet, aki beszédében kiemelte az Újvidéki Egyetemen folyó kiváló munkát, amely inspiráló és eredményes környezetet jelent a tudományos kutatásokhoz.

Nyitókép: Dávid Csilla