2024. április 20., szombat

Karácsonyi hangolódás Dreán

A Lurkóházban a közösségi összefogás jelentősége volt fókuszban

Az ünnepek előtt pár nappal karácsonyi műsorral mondtak köszönetet a dreai Lurkóház védencei azoknak, akik munkájukkal vagy adományaikkal egész évben támogatják az intézmények működését. Az előző évekhez hasonlóan a ház 15 lakója most is külön odafigyeléssel és izgalommal készült a szép és megható bemutatóra, amelyet a közönség nagy tapssal jutalmazott.

A jelenlévőket először Boja Ilona köszöntötte, aki 2013 óta látja el a Lurkóház házfelelősi teendőit:

− A karácsonyt megelőző napokban, hetekben olyan dolgokra fordítunk figyelmet, amit az év többi időszakában talán egy kicsit elhanyagolunk. Ilyenkor felerősödik bennünk a vágy a meghitt beszélgetésre, a közösségünk felé fordulásra, a gondolatainkra, érzelmeinkre való odafigyelésre és számvetésre. Advent idején az őszinteség, a szeretet és a titok szövi át az életünket, ilyenkor a hétköznapokban elfáradt test és lélek az ünnepre, az örömre és a megnyugvásra készül. Az év utolsó hónapja a várakozásé is, ilyenkor várjuk, hogy a karácsonyi angyalkák meggyújtsák a fényeket – fogalmazott Boja Ilona.

Az ünnepi műsort megelőzően a jelenlévőknek Harmath Károly ferences rendi szerzetes, a három vajdasági Lurkóházat üzemeltető Poverello Alapítvány alapító-igazgatója elmondta, az ünnepi várakozásban külön szerep jut a ház lakóinak:

− A karácsonyt azért szervezzük így közösségben, azért van közös karácsonyi meg húsvéti estebédünk, hogy rádöbbenjenek a közösség nagy erejére és fontosságára. Hogy meg tudják élni azt, hogy a közösségben nemcsak feszültségek, veszekedések és nincstelenségek vannak, hanem örömteli pillanatok és az együttlétnek az örömeit is megtaláljuk – fogalmazott a ferences rendi atya.

A műsort követően Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, mindig szívesen jön Dreára, hiszen Boja Andrással, a Poverello Alapítvány kuratóriumi tagjával az elmúlt időszakban nagyon jó együttműködés valósult meg. 

− Kiváló műsort láthattunk a gyerekektől. Ilyenkor mi felnőttek is visszarepülünk az időben, visszagondolunk gyermekkorunkra. Nagyon jó dolog adni. A Magyar Nemzeti Tanács esetében nagyon lényeges az, hogy mindenkit támogasson, főleg azokat, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Annak az üzenete, hogy a tanács elnökeként itt vagyok az, hogy minden kis közösséget figyelni fogunk, és ahol csak tudunk segítünk a jövőben is – mondta Fremond Árpád.

Az MNT-ből az idén sem érkeztek üres kézzel, gyümölcsöt, továbbá édesség- és élelmiszercsomagot hoztak.

Nyitókép: Jelenet a Lurkóház ünnepi műsorából (Paraczky László felvétele)