2024. április 24., szerda
CÍMLAPTÖRTÉNET

Mi fán terem az etikett?

„Legyünk tekintettel egymásra, ez az etikett esszenciája”

Az etikett világába kalauzolta el az érdeklődőket Kibédi Varga Katalin, a budapesti Etikett Iskola alapítója a Magyar Szó székházában. Az Etikett a mai világban címet viselő előadáson többek között szó volt az étkezési, a munkahelyi, a társalgási, és az újabban népszerű internet etikettről is.

Mennyire van jelen az etikett a mai világban? Mennyit változtak a szabályok az évek során?

– Az etikett lényege ugyanaz mint harminc vagy száz évvel ezelőtt, tehát, hogy próbáljunk tekintettel lenni egymásra, ez az etikett esszenciája. Figyelni kell egymásra, türelmesnek lenni. Nagyon sok formalitás kikopott már. Mindenképpen egy folyamatosan változó szabályhalmazról van szó, amely alkalmazkodik a világhoz. Az elmúlt harminc évet számítva ami új, az például a net etikett. Erre ugyanúgy figyelni kell, mint a többi etikettszabályra, tehát, hogy hogyan viselkedünk a szociális média különböző csatornáin. A témák, amelyekről előadásokat és tréningeket tartok, nagyon változatosak. Nemrég például ex-etikettről beszélgettünk egy rádióműsorban.

Ami a net etikettet illeti, mi az, amire az online térben leginkább oda kell figyelnünk?

– Itt is fontos kiemelni, hogy legyünk figyelemmel másokra. Annak ellenére, hogy úgymond arctalanok vagyunk az interneten, nem szabad elfelejteni, hogy a másik oldalon egy valós ember van, valós érzelmekkel.

Mik a legfontosabb etikettszabályok?

– Fontos leszögezni az etikett kapcsán, hogy bár szabályoknak nevezzük őket, egyáltalán nem korlátozzák a szabadságunkat, hanem segítséget nyújtanak a mindennapi életben. A diákjaimnak mindig elmondom, hogy nem kötelező használni a hétköznapokban mindazt, amit tőlem megtanulnak, de jó, ha tudomásuk van róla. Soha nem lehet tudni, mikor kerülnek olyan helyzetbe, ahol ők érzik magukat sokkal jobban, ha tudják használni ezt a tudást. Amit nagyon lényegsnek tartok, és remélem, hogy ezt a jelenlévő egyetemistáknak és fiataloknak sikerül átadni, hogy annyira nagy a verseny ma az egyetemi felvételiken és az állásinterjúkon, hogy pont ezek azok a készségek, amelyek segítenek abban, hogy egy kicsit többet tudjanak nyújtani, mint egy másik társuk, aki jelentkezik egy állásra.

A mai fiatalok mennyire figyelnek ezekre a szabályokra?

– Én mindig azt mondom a fiataloknak, amikor bántják őket, hogy mennyivel udvariatlanabbak ma, mint akár a harminc vagy száz évvel ezelőtti fiatalok, hogy ez nem igaz. Minden generáció ahhoz tud csak igazodni, amit épp tapasztal. Tehát, ha száz évvel ezelőtt megkérdeztek volna egy idősebb embert, hogy mi a véleménye a fiatalokról, bizonyára ugyanazt mondta volna, mint egy mai idős ember, tehát, hogy udvariatlanok, és nem tartják be az etikettszabályokat. Ami viszont nehezebb, hogy a mai világban egyre kevesebb kapaszkodója van a fiataloknak, és általánosan kezd kikopni az etikett formája a mindennapokból. Ez az a generáció, akiknek már a szülei sem kapták meg ezt a fajta tudást, így átadni sem tudják. Emellett felbomlott a klasszikus családmodell, a szülőknek kevesebb ideje jut a gyerekre, és persze a csonka családokról is beszélhetnénk. Az etikettszabályokat pedig egyértelműen a szülőknek kellene megtanítani a fiatalokkal. Tudjuk azt, hogy a gyerekek mindent lemásolnak, a jót és a rosszat is. Hiába vesz részt egy öt alkalmas tréningtanfolyamon a gyermek, és hiába érzem azt, hogy nagyon sokat fejlődött, ha hazamegy, és ugyanaz a rossz légkör veszi körül, mint a tréning előtt. Azt tapasztalom, hogy a legnagyobb problémák a szóbeli kommunikációban jelentkeznek a fiataloknál. Írásban nagyon jól kommunikálnak, van egy saját nyelvezetük a szociális média különböző csatornáin, és ez fantasztikus. Ők olyan könnyedén el tudnak igazodni az interneten, amire például én már soha nem leszek képes. Rengeteg felé tudnak figyelni egyszerre. Viszont, amikor élőben kell beszélniük, az már nehezükre esik.

Vannak olyan szabályok, amelyek kikopófélben vannak, de ön szerint fontosak?

– Egyértelműen a tisztelet. Azt gondolom, hogy egyre türelmetlenebbek az emberek, és a legtöbb modortalanság is ebből fakad. Itt megint visszakanyarodnék ahhoz, hogy ezt a szülőknek kell megtanítani a gyerekekkel, szerintem ez egy tanítható tulajdonság – hallottuk Kibédi Varga Katalintól.

Fontos témák voltak továbbá az öltözködési etikett, illetve a vendéglátás is. Az előadást a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ szervezte Újvidéken, a Magyar Szó székházában.

– Már több éve szervezünk hasonló ifjúsági képzéseket. A témaválasztás közben különös tekintettel vagyunk arra, hogy olyan hiánypótló témákat dolgozzunk fel, amelyek érdeklik a fiatalokat, és amelyeken a hétköznapokban is használható tudást kaphatnak. Nagy megtiszteltetés, hogy Kibédi Varga Katalin elfogadta a meghívásunkat, és több száz kilométert utazott hozzánk – hangsúlyozta Botka Csaba, a VMIK elnöke. Hozzátette, hogy a jövőben további érdekes képzéseket fognak szervezni, mivel jók a visszajelzések, és igény van rá.

Az etikettkurzuson több mint húszan vettek részt. Péter Teodóra Temerinből érkezett.

– Ez már a második VMIK-es előadás, amelyen részt veszek. Az előző egy pszichológiai továbbképzés volt, még a koronavírus-járvány ideján, és megküzdési stratégiákat vettünk át. Nagyon érdekes volt. Jelenleg Szegeden élek, és nagyon sok emberrel találkozom naponta, mivel egy klinikán dolgozom. A baráti körömben szerintem betartjuk az etikettszabályokat, de sokan nincsenek tisztában, mik is a pontos szabályok, például, hogy hogyan kell viselkedni egy étteremben vagy egy szórakozóhelyen – mondta Teodóra.

A képzés felhőtlen hangulatban zajlott. Az interaktív előadáson szituációs gyakorlatok során sajátíthatták el a tudást a résztvevők. Tartalmas viták alakultak ki például a magázódás és tegeződés témájával kapcsolatban, illetve a bemutatkozás és kézfogás kapcsán is.

Nyitókép: Etikett a mai világban – Kibédi Varga Katalin előadása (Ótos András felvétele)