2024. március 29., péntek

Megkérdőjelezhetőek a népszámlálás elsődleges eredményei?

Megkérdőjelezhetőek a népszámlálás elsődleges eredményei, mivel több mint 218.000 ember adatait adminisztratív forrásokból írtak össze – jelentette ki Goran Penev demográfus. Hozzátette, hogy ezek az adatok szerint 11 év alatt „mindössze" 19.000 ember hagyta el az országot.
Kiemelte, hogy kombinált módszerrel végezték az összeírást, a kérdezőbiztos csak azokat az adatokat írta össze, amelyek nem találhatóak meg az országos regiszterekben, az utóbbiak megbízhatósága viszont megkérdőjelezhető.
A legutóbbi adatgyűjtés alkalmával a kérdezőbiztosok mintegy 218.000 személyt nem is látogattak meg, ezekről azonban nem tudni, hogy már külföldön élnek-e, pedig a több mint egy éve külföldön élő polgárokat a statisztikákban már nem itthon élő polgárokként kezelik.
Penev felhívta a figyelmet arra, hogy a népszámlálás szerint 11 év alatt összesen 496.000-rel csökkent Szerbia lakossága, pedig csak az elhalálozások miatt 477.000-rel csökkent ez a szám. Ez alapján úgy tűnik, hogy Szerbiát 11 év alatt mindössze 19.000 személy hagyta el, pedig a statisztikai intézet vezetője is korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a szám évente 20.000-25.000 között mozog.
Hozzátette, hogy a kérdezőbiztosok nem kaptak olyan utasítást, hogy érdeklődjenek afelől, a családokból elhagyta-e már valaki az országot, pedig nincsenek ezzel foglalkozó statisztikáink.
A szakértő utalt arra, hogy az adatokkal politikailag manipulálhattak – közli a 021 hírportál.

Nyitókép: Kurir