2024. április 19., péntek

Az UNICEF kanyarójárvány kitörésének veszélyére figyelmeztet Szerbiában

Miután a Batut Közegészségügyi Intézet arról számolt be, hogy 2020-ban és 2021-ben csökkent a beoltott gyermekek arány Szerbiában, az UNICEF arra figyelmeztet, hogy kanyaró és más betegségek terjedése lehetséges az országban, ami oltással előzhető meg, írja a Danas.

A járvány idején kevésbé voltak elérhetőek a gyermekgyógyászati szolgáltatások, de lakosság részéről is ellenállás mutatkozott az oltások felvételével kapcsolatban, jegyzi meg a lap, hozzátéve, különös aggodalomra ad okot a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni védőoltások igénylésének csökkenése.

Az oltatlan gyermekek száma az elmúlt néhány évben olyannyira magas szintre emelkedett, amely fokozott kockázatot jelent az oltással megelőzhető betegségek terjedésére, amely kanyarójárványhoz vezethet.

Szerbiában nem ez lenne az első eset. A kanyaró súlyos vírusfertőzés, amely hatással lehet a gyermekek egészségére, növekedésére és fejlődésére.

A 2017 és 2019 közötti szerbiai himlőjárvány során több ezren fertőződtek meg és kerültek kórházba, 15-en hunytak el, ebből négy személy négy éven aluli gyermek volt.

Nyitókép: Francis R. Malasig/EPA-EFE