2024. április 19., péntek

Igazi otthon legyen!

Készül a magyarkanizsai egyházi idősotthon második épülete

A Batthyáneum, a magyarkanizsai egyházi idősotthon a környékben igen jó hírnévnek örvend. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a második épületet is hamarosan befejezik, amelyben több közösségi terem van, mint az elsőben. A férőhelyek száma meghaladja majd a harmincat, és ahogy most bejártuk a kívülről is impozáns épületet, szemmel látható, hogy belülről is szép lesz, ha teljesen elkészül. Inkább egy új építésű hotelre emlékeztet, mintsem idősotthonra. Ebből is látszik, hogy nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az idősek, akik majd itt élik le az életük egy részét, ne úgy érezzék, hogy el vannak vágva a világtól, kényszerből kerültek egy olyan helyre, ahol gondoskodnak róluk, hanem otthonosan, szép körülmények között, barátságos környezetben, odafigyelő és szakértő kezek között legyenek. Ez az első épületről is elmondható, olyan bent a hangulat, mintha hazaérkeznének ott az idősek.

(Fotó: Jenei Klementina)

(Fotó: Jenei Klementina)

A Batthyáneum Idősek Egyházi Otthona bemutatkozásában is azt olvashatjuk, hogy Magyarkanizsa központjában áll, mégis nyugalmas természeti környezetben helyezkedik el, és arra is utalnak, hogy kellemes sétákat tehetnek a lakók a ligetes partszakaszon. Elmondják, hogy az épületet és a környezetét úgy alakították ki, hogy a lakók maradéktalanul élvezhetik a természetből áradó nyugalmat, a gondoskodásból fakadó kényelmet, a személyes biztonságot és a társasági életet. Arra is felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy bentlakókat rövidebb időszakra is fogadnak, akár csak télire, de lehet csak napokra is igénybe venni az otthon szolgáltatásait. Ez valóban nem mese habbal, hanem tényleg így van. Ezért is öröm, hogy a második épületre a magyar állam is gondot fordít. Több pályázatot is nyertek idén. Ezekről Kracsun Miklós, az intézmény igazgatója számolt be:

– 2022-ben két sikeres pályázatunk volt. Mindkettőt a magyar államnak köszönhetjük. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár meglátogatott minket, és bátorított bennünket a pályázatokon való részvételre, amit meg is tettünk. Az első pályázaton hárommillió-nyolcszázezer forintot érdemeltünk ki egyházi célú tevékenységek finanszírozására. Ebből az összegből a kettes épületben a villanyszerelés költségeit fedeztük – mesélte az igazgató. – A második pályázat a Nemzeti Újrakezdési Program keretén belül zajlott. Szintén egyházi célú tevékenységek finanszírozására írták ki, és mi ezzel is éltünk. Ezúttal ötmillió forintot nyertünk, mely a kettes épület fürdőszobáinak befejezésére, eszközbeszerzésre, valamint csempék vásárlására volt elég. A fürdőszobai bútorzatot, csaptelepet, mosdószekrényeket, szekrényeket, mindent meg tudtunk vásárolni. A munkálatokból hátravan még a glettelés és a festés, ami szintén jó nagy összeg lesz, illetve a tűzvédelmi előírásoknak kell még megfelelnünk – mondta az igazgató.

Savelin Zoltán martonosi plébános alapítványa a Batthyáneum, mely lehetővé tette az egyházi idősek otthonának létrejöttét. Megálmodójának arcán látni lehet az elégedett mosolyt, hogy most már hamarosan két épületben fogadhatják az időseket, akikről a lehető legjobb módon kívánnak gondoskodni. 

Nyitókép: A magyar állam is segítette az építkezést (Fotó: Jenei Klementina)