2024. április 19., péntek

Egy „elég bolond” valaki kerestetik a Twitter élére

Elon Musk többet veszített az idén, mint amennyit keresett tavaly

Elon Musk, a Tesla, a SpaceX és a Twitter vezetője az idén eddig mintegy 122,6 milliárd dollárt veszített, ami több mint az a csaknem 100 milliárd dollár, amennyit tavaly keresett.

A világ leggazdagabbjainak vagyonalakulását követő Bloomberg Billionaires Index szerint Elon Musk vagyona 147,7 milliárd dollár volt szerdán, több mint két éve a legalacsonyabb. Kedden Musk 7,75 milliárd dollárt veszített, részben mert Tesla-részvényeinek árfolyama október óta a legalacsonyabb szintre zuhant.

Elon Musk szerdán a milliárdosok rangsorának második helyén állt. Jelenleg Bernard Arnault, az LVMH cégcsoport (Louis Vuitton Moet Hennessy) elnöke a leggazdagabb ember a világon, 161 milliárd dolláros vagyonnal.

FILE - Tesla and SpaceX CEO Elon Musk arrives on the red carpet for the Axel Springer media award in Berlin on Dec. 1, 2020. Musk says he plays on remaining as Twitter’s CEO until he can fin

FILE - Tesla and SpaceX CEO Elon Musk arrives on the red carpet for the Axel Springer media award in Berlin on Dec. 1, 2020. Musk says he plays on remaining as Twitter’s CEO until he can find someone willing to replace him in the job. Musk's announcement

Muskra nézve kedvezőtlen eredménnyel zárult az a Twitteren zajló nem hivatalos közvélemény-kutatás, amelyet ő maga kezdeményezett, és amelyen azt a kérdést tette fel, hogy szeretnék-e, hogy továbbra is ő maradjon a közösségi hálózat élén. A 17,5 millió leadott szavazatból a többség, 57,5 százalék úgy vélte, hogy a milliárdosnak távoznia kell a platform éléről.

Musk erre válaszképpen kedden bejelentette, hogy addig marad a Twitter közösségi hálózat és mikroblog-szolgáltatás vezérigazgatója, amíg nem talál valakit, aki kész átvenni a helyét a vállalat élén.

„Le fogok mondani vezérigazgatóként, amíg nem találok egy olyan embert, aki elég bolond ahhoz, hogy vállalja ezt a munkát” – írta a Twitteren.

Miután októberben a San Franciscó-i székhelyű vállalat tulajdonosa lett, Musk gyors döntésekkel változtatott a hálózat szabályain és üzletpolitikáján. Döntéseit utóbb gyakran visszavonta vagy megváltoztatta, miután nyilvánosságra kerültek.

A milliárdos egyes intézkedései felidegesítették a Twitter hirdetőit, és elfordították tőle a szolgáltatás sok használóját. A tulajdonos egyebek között elbocsátotta az igazgatótanácsot és az alkalmazottak felét, és feloszlatta a vállalat bizalmi és biztonsági tanácsát, amelyet 2016-ban hoztak létre a gyűlöletbeszéd, gyermekkizsákmányolás, öngyilkosság és más problémák kezelésére.

Elon Musk jelenlegi, 147,7 milliárd dollárt érő vagyona 81,4 millió uncia aranynak vagy 1,84 milliárd hordó kőolaj árának felel meg, illetve az amerikai hazai össztermék (GDP) 0,642 százalékával egyenlő.

Nyitókép: FILE - Tesla and SpaceX CEO Elon Musk arrives on the red carpet for the Axel Springer media award in Berlin on Dec. 1, 2020. Musk says he plays on remaining as Twitter’s CEO until he can fin