2024. április 25., csütörtök

Medeno iznenađenje

Učesnici takmičenja u crtanju dečijeg časopisa „Mezeškalač” posetili su naše sedište

Prvog dana praznične nedelje DOO Magyar Szo Kft-a, pedesetoro dece nižih razreda osnovnih škola posetilo je sedište „Mađar soa” u Novom Sadu. Povodom 69. godišnjice izlaženja časopisa za decu „Mezeškalač”, redakcija je raspisala konkurs za crtanje pod nazivom Medeno iznenađenje. Pristiglo je ukupno 328 radova iz brojnih naselja i osnovnih škola u Vojvodini. Juče su ugostili učenike i njihove pratioce, one, koji su poslali najlepše radove. Otvorena je izložba nagrađenih crteža, a deci je priređena i lutkarska predstava.

Najlepši crteži su izloženi (Foto: Čila David)

Najlepši crteži su izloženi (Foto: Čila David)

- Nema jačeg osećaja od doživljaja zajedništva, posebno u periodu Adventa. U ovo vreme i mi se u duši pripremamo za Božić. Danas sam osetila da je cela prostorija prožeta ljubavlju, i da je naša radna zajednica ponovo svesna koliko možemo da ponudimo mađarskoj zajednici u Vojvodini. Kada smo počeli da planiramo program proslave, bilo je jasno da moramo da se obratimo i deci. Važno ih je upoznati, jer bez toga bi sve ovo bilo bezlično. Znamo da nas u budućnosti čeka veliki zadatak, jer moramo ponovo dopreti sa časopisom brojnoj deci, kao i da ih navedemo da ponovo zavole čitanje. „Mezeškalač” je namenjen deci, i veliki akcenat treba staviti na njegovu promociju, posebno u današnjem izazovnom svetu, kojim dominiraju digitalni uređaji. Mogli bismo opširno raspravljati o manama toga, kada deca svoje vreme provode isključivo gledajući TV i koristeći kompjuter. S druge strane, kolika može biti prednost, ako mogu da prelistaju stranice jednog časopisa primerenih njihovom uzrastu, ako čitaju zajedno sa roditeljima i zajedno rešavaju zagonetke. Samo na taj način se ličnost deteta može pravilno razvijati, a ako to znači da moramo da organizujemo što više društvenih događaja za decu uz angažovanje nastavnika i roditelja, onda smo spremni za to, naglasila je Edvina Erdedi, v.d. direktora „Mađar soa”.

Na svečanosti je decu i njihove pratioce pozdravila i Marta Varju, glavna urednica dnevnog lista „Mađar so”.

– Dnevni list „Mađar so” informiše već 78 godina, a „Mezeškalač” izlazi 69 godina. Veoma smo ponosni na to. Naši preci su stvorili „Mađar so”, dnevne novine vojvođanskih Mađara, da bi se mogli informisati na mađarskom jeziku, kao i da čitaju o svemu, što govori o nama i za nas. Nedugo zatim, pokrenuto je i izdavanje dečijih časopisa, kako bi se obezbedila kontinuirani priliv čitalaca, rekla je glavna urednica.

Prisutne pozdravlja glavna urednica Marta Varju (Foto: Čila David)

Prisutne pozdravlja glavna urednica Marta Varju (Foto: Čila David)

– Mnogobrojni pristigli crteži dokazuju, da deca uživaju da listaju stranice „Mezeškalača”, da čitanje i književnost imaju budućnost i da decu možemo da navedemo na kreativnost i stvaranje. Trudimo se da ih podstičemo kreiranjem tema koje su im bliske, kao i prilagođavanjem vizuelnog sveta časopisa njihovom ukusu. Zato smo napravili, na primer, vevericu Marcipan Medeni, rekla je Erna Terek, urednica dečijeg časopisa „Mezeškalač” i „Jo pajtaš”.

Učiteljica Osnovne škole „Petefi Šandor”, Magdolna Baliž, i sama je čitala „Mezeškalač” kao dete, pa čak i skupljala novine, a kao učiteljica ih koristi tokom časova.

– Dosta smo čitali iz „Mezeškalača”, ponekad zadajem domaći zadatak iz njega, jer ima odličnog edukativnog sadržaja. Ovo je takođe važno, kako bi se mališani u ovom uzrastu navikli da čitaju novine, kao i da primete vrednosti koje su svojstvene čitanju. Današnji susret je bio jedno veoma dobro iskustvo, nadam se da ćemo imati više prilika da vidimo gde se pravi naš popularni dečiji časopis. Inače, deca se uvek raduju kad dobiju časopis, uživaju da ih čitaju i rade domaće zadatke, rekla je učiteljica.

Sedmogodišnji Adam Andraš Đurčin iz Čantavira redovno čita „Mezeškalač”, tako da nije bilo pitanja da li će crtati za takmičenje. Njegovo delo je uvršteno u pedeset najlepših.

– Nacrtao sam zvezdu okruženu šljokicama i medenjacima. Drago mi je da se svima dopao moj crtež i da sam mogao da dođem na proslavu. Lutkarska predstava o guskama je bila veoma dobra, rekao je Adam.

Emilia Gajić, učenica drugog razreda Osnovne škole „Petefi Šandor” u Novom Sadu, veoma voli da crta. Ovog puta je napravila je jednu zimsku sliku za takmičenje „Mezeškalača”.

– Volim „Mezeškalač”, šaljemo i crteže, jako volim i bojanke. Bilo je dobro ovde na proslavi, pogotovo kada sam morala da bežim od vuka u lutkarskoj predstavi, jer ja jako volim da trčkaram i skačem. U međuvremenu, zajedno smo pevali i plesali, bilo je baš dobro, rekla je Emilia.

Na crtežu učenika četvrtog razreda Reke Andraš Đurčin prikazana je tacna puna medenjaka. U svom radu koristila je nekoliko tehnika, na primer pozadina je rađena mastilom.

– Čitam „Mezeškalač” od prvog razreda. Jako mi se sviđa što je šareno i puno slika. Sviđaju mi se bojanke u njemu, kao i ukrštene reči, rekla je Reka.

– Najviše volim povezivanje tačaka i slike životinja u „Mezeškalaču”, rekla je Mira Ema Tiškei iz Malog Iđoša.

Gosti su dočekani sa sokovima i čajem, a sa trpeze nisu izostali ni ukusni medenjaci. Pored toga, deca su kući mogla da ponesu zahvalnicu i mali poklon.

Nyitókép: Učesnici proslave sa organizatorima (Foto: Čila David)