2024. április 25., csütörtök

Hosszú lesz a visszaút

Olyan hírek keltek szárnyra az elmúlt napokban, hogy nemcsak Brüsszel, általában véve az Európai Unió elégedetlen a szerbiai hatalmi párttal az elmúlt időszakban az egyre nyugatellenesebb retorika, a Koszovó kapcsán megfogalmazott élesebb állásfoglalás kapcsán, hanem maga az Európai Néppárt is, amelynek a Szerb Haladó Párt társult tagszervezete. Ha hinni lehet a nova.rs brüsszeli hírforrásainak, akkor az európai pártcsalád komolyan gondolkodik arról, hogy megszakítja a Szerb Haladó Párttal az együttműködést, vagy legalábbis bizonyos intézkedésekkel megpróbálja majd válaszút elé állítani, a Néppárt vezetői ugyanis nem biztosak abban, hogy az SZHP valóban európai beállítottságú pártnak számít-e, miután állandóan csak kritikákat és nehéz vádakat fogalmaz meg az európai politikummal szemben az utóbbi időben, amióta kitört az orosz–ukrán háború, s amióta kiéleződött a Pristinával szembeni ellentét is.

EU Rule of Law (EULEX) members reverse their vehicles at the road blocked with heavy vehicles in the village of Rudare, northern Kosovo on Sunday, Dec. 11, 2022. Tensions were high in northe

(Fotó: Beta)

A szerb államvezetőség a háború kitörését követően megpróbált teljesen neutrális álláspontot kialakítani, igaz, úgy, hogy közben különféle határozatokban elítélte Oroszországnak a nemzetközi joggal ellentétes lépéseit. Nem hajlott azonban mind a mai napig arra, hogy szankciókat vezessen be Moszkva ellen, egyetlen szankciós csomagot sem tartott elfogadhatónak, ami növelte az Európai Unión belül a bizalmatlanságot a szerb európai beállítottságot illetően. Rontott a helyzeten az, amikor kiderült, hogy országunkat is negatívan érintenek bizonyos uniós megszorítások, például a kőolaj beszállítása terén, mert a szerb államvezetőség képmutatással, megkülönböztető hozzáállással, hazugságok terjesztésével vádolta meg Brüsszelt. A szerbiai hangnem tehát egyre inkább az ellenséges retorika felé tolódott el, mely, jóllehet, az esetek többségében inkább csak belpolitikai célokat szolgált, a mai világban azonban igazán elképzelhetetlen az, hogy száz ilyen megnyilvánulás közül éppen egyet se vegyenek észre, vagy vegyenek komolyan Brüsszelben. A belpolitikai pontszerzési célt már talán nem is lehet egyetlen fő okként megjelölni attól a ponttól kezdve, hogy a miniszterelnökünk a közösségi hálózaton kezdte ugyancsak meglehetősen éles hangnemben kritizálni az európai tisztségviselők kijelentéseit, viselkedését. Ilyen esetekben Szerbia nem kerülhet ki győztesen a párbajból, nem szócsatázhat az EU legmagasabb rangú képviselőivel, akkor sem, ha éppen igaza van, s akkor sem, ha pont nincs. Ezzel a magatartásával az ország voltaképpen távolabbra helyezkedett Európától.

Nem javított a helyzeten az sem, amikor Észak-Koszovóban elhagyták az intézményeket, majd barikádokat emeltek a szerbek, s a nyugati országok természetesen a kedélyek csillapítására szólították fel a feleket, Szerbia vezetői pedig nem egy heves reakcióban bírálták az Európai Uniót kettős mérce alkalmazása, nemzetközi jogsértés folyamatos gyakorlása miatt. Egy nézőpontbeli eltérésről beszélünk itt: az EU a jelenlegi helyzetből, Belgrád pedig egy 23 évvel ezelőtti határozatból indul ki, s ezt a szemléleti eltolódást aligha fogják javítani dühös megjegyzések, kiborulások.

Akárhogyan is nézzük, Szerbia ma rosszabb kapcsolatokat ápol a kulcsfontosságú uniós államokkal, mint akár csak néhány hónappal korábban. Nagy kérdésnek számít, hogy könnyű lesz-e javítani, amikor arra szüksége lesz az országnak, vagy szeretne-e egyáltalán ilyen irányba mozdulni. Világos, hogy az EU nem töpreng Szerbia holnapi felvételén, de ettől függetlenül azzal nem jár jól az állam, ha maga ellen fordítja ezeket a gazdasági fejlődése tekintetében is kulcsfontosságú országokat.

Nyitókép: EU Rule of Law (EULEX) members reverse their vehicles at the road blocked with heavy vehicles in the village of Rudare, northern Kosovo on Sunday, Dec. 11, 2022. Tensions were high in northe