2024. április 19., péntek

Antiszemita falfirka jelent meg Újvidék központjában

A tartományi székváros szűk központjában antiszemita üzenetet tartalmazó falfirka került fel a Szerb Nemzeti Színházzal szemben lévő épület falára – jelenti az N1 hírportál.

Az üzenetet fekete filctollal írták fel a következő szavakkal: „Novi Sad Jugend Serbian Nazi Organization” (Újvidéki Ifjúsági Szerb Náci Szervezet), a szöveg végére egy szvasztikát is felrajzoltak.

A környező lakóépületek biztonsági kameráinak felvételei szerint a falfirka szerzője egy huszas éveinek elején járó fiatalember, aki kabátot és Dr. Martens bakancsot viselt.

Az antiszemita üzenetet tartalmazó falfirkát egy 1910-ben emelt épületre írták fel, amit Baumhorn Lipót zsidó építész tervezett. Európa-szerte huszonhat zsinagóga tervezése fűződik a nevéhez, többek között az újvidéki is.

Ez már nem az első eset, hogy az incidensek mögött neonácik állnak. Az egykori Dom B621 Művelődési Központ falán szeptemberben megjelent a „Szerbia a szerbeké” felirat, valamint egy keltakereszt is, amellyel a „Nazi free zone" feliratot festették át.

Nyitókép: N1