2023. március 30., csütörtök

Amire a világnak nagy szüksége van

Szabadkára is megérkezett a betlehemi békeláng

Idén a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban került sor a betlehemi békeláng ünnepi átadásának vajdasági központi rendezvényére. Ahogyan azt hallhattuk, bizonytalan időkben élünk, amikor is a világban háborúk dúlnak, így a békére, annak hirdetésére, a békelángra, a szeretetre, most kiváltképp nagy szükség van.

A lángot ezúttal is cserkészek hozták. Varga Norberttől, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség csapatmentorától megtudhattuk, a betlehemi békeláng története a XI. századig nyúlik vissza:

– II. Orbán pápa felhívására az olaszországi Firenzéből fiatal lovagok csoportja Jeruzsálembe ment azzal a céllal, hogy a reményt jelképező békelángot elvigyék városuk lakosainak. Visszatérésüket a pápa nem élte meg, a lovagok ugyanis három évvel később, 1099-ben, épp karácsonykor érkeztek csak vissza Firenzébe, az út viszontagságaitól megtörve. A békelángot a helyi katedrálisban helyezték el, az emberek innen vitték tovább saját otthonukba. Ez volt a középkor első és utolsó békelángja, melyet egyenesen Krisztus szülőhelyéről hoztak.

Cserkészek hozták a betlehemi békelángot (Molnár Edvárd felvétele)

Cserkészek hozták a betlehemi békelángot (Molnár Edvárd felvétele)

A betlehemi láng újkori története Ausztriában kezdődött el 1986-ban. Akkor még nem a cserkészek, hanem Linz város egyik televíziós műsorának alkotói indították újra útjára. Ezzel próbálták meg felhívni az emberek figyelmét egy rendezvényre, amely sérült gyerekek megsegítését szorgalmazta. 1989 karácsonyán a hagyományt a helyi cserkészek folytatták, akik a lángot a posztkommunista országokba is elvitték.

Azóta Bécsből évről évre – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. Lámpásba zárva hozzák repülővel Bécsbe, ahol egy nagy ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei. Ezt követően a betlehemi láng szállítása speciális lámpákkal és örökmécsesekkel, a legváltozatosabb módon történik: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral, vagy akár gyalog is viszik, és adják kézről kézre a cserkészek.

A betlehemi láng elsősorban arra emlékeztet, hogy Isten egykor emberré lett, és ma is közel van hozzánk, szeret minket. Ugyanakkor a láng a béke hírnöke is, hiszen Betlehemben Jézus születésekor az angyalok énekükben békességet kívántak minden embernek. A láng tehát Isten szeretetének és békéjének üzenetét hordozza. A gyertyával gyertyát gyújtva továbbított láng, a béke lángja azt is jelképezi, hogy akárcsak a lángot, a békét is embertől emberig kell továbbadni – hallottuk Varga Norberttől, aki azt is hozzátette, hogy a Bécsből érkező betlehemi lángot Budapestről hozták Vajdaságba, a napokban pedig számos településre eljuttatják.

Nyitókép: Cserkészek hozták a betlehemi békelángot (Molnár Edvárd felvétele)