2024. április 19., péntek

Családok az oviban

Magyarkanizsán hagyományőrző délutánok zajlanak

Az óvodákba mindig jó betérni, de most különösképp, ugyanis egész héten minden délután a szülőkkel és óvónőkkel együtt dolgozgatnak a kicsik. Szinte szívmelengető látvány, ahogy az apró kis cipellők érkeznek, topognak, szüleik kezét szorongatva, egész családokat mozgat meg a program. Aztán benn az oviban pedig halk és lágy zeneszó mellett folyik a karácsonyra hangolódó munka, melybe gyerek, szülő és pedagógus egyaránt részt vesz, mint egy meghitt családi ünnepen. Az egyhetes programról Bohata Pósa Zsanett óvónő mesélt bővebben a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületében, ahol ottjárttunkkor is épp munka folyt:

– A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdetett meg még az adventi időszak előtt a külhoni magyarok számára, és mi úgy gondoltuk, hogy eleget tudunk tenni a feltételeknek, így a pályázaton nem csak részt vettünk, hanem sikerrel is jártunk. Ezek után elkezdtük a programot szervezni a kolléganőkkel a szülők és a gyerekek számára és úgy döntöttünk, hogy több napon át tartó rendezvénysorozatot indítunk el a hagyományápolás keretein belül – mondta Zsani óvó néni, aki arra is kitért, hogy új programmal dolgoznak. – A felrepülések éveit éljük, ami egy szimbóluma az új óvodai programnak. Minden merőben más, mint eddig. Továbbra is gyermekközpontú a program, csak sokkal jobban támogatja a gyermekek érdeklődését, nem pedig kötött rendszerrel dolgozik, mint az előző. A gyerekek érdeklődésére fektetjük a legnagyobb hangsúlyt. Ami iránt a gyermek fogékony, abba építjük mi bele a különböző helyzeteket és az egyéb, lexikális tudáshoz szükséges dolgokat. Így akkor méginkább úgy érezhetik, hogy ami számukra fontos, aköré teszünk mindent és így észrevétlenül és jókedvvel tanulnak meg sokkal többet – hangsúlyozta az óvónő.

Az egyhetes foglalkozáson most pedig a hagyományőrzésen van a hangsúly.

– Készültünk hagyományos mézeskalácssütéssel a szülők számára. A gyerekeké volt a díszítés, közösen gyúrták és sütötték ki a karácsonyi finomságot. Vannak csoportok, akik a teremdíszeket készítették, fenyőfadíszek kerültek ki a kezeik közül. Ők arra is törekedtek, hogy újrahasznosított termékeket állítsanak elő és ebbe is bevonták természetesen a szülőket, akik otthon gyűjtögették azokat az alapanyagokat, melyekből díszek készülhettek. Valamint vannak csoportok, akik adventi asztaldíszeket készítettek, melyekhez a gyertyát is ők maguk öntötték ki. Készült egy kapudísz és egy hatalmas adventi koszorú is, mely az óvodát díszíti – mesélte Bohata Pósa Zsanett.

Láthattuk, hogy az érdeklődés nagy, annak ellenére, hogy nem kötelező a délutáni foglalkozásokon való részvétel, a szülők és a kicsik örömmel jönnek vissza délután a bensőséges hangulatú óvodai délutánokra.

– Ez a program is nagyon sok jót tartogat, sikeresen tudjuk alkalmazni és azért szervezzük, hogy ezáltal minél szorosabb legyen a családok és az óvoda közötti együttműködés.