2024. március 28., csütörtök

Szorgalom, tudás és tehetség

A legtehetségesebb vajdasági diákokat díjazták

Hetvenhét diák és 75 mentor, valamint 8 kiemelten eredményes diák vette át a tartományi Tehetség 2022-díjat tegnap Újvidéken, 258-an pedig elismerésben részesültek. A Tehetség díjas tanulók az őket támogató szülőknek és díjazott mentoroknak köszönhetően értek el első helyezést a köztársasági és nemzetközi versenyeken a tudományok, műszaki tudományok, a művészetek és a nyelvek terén, a 2021/2022-es tanévben.

 – Ezek a fiatalok képviselik a jövőnket és az erőnket. Az eredményeik építik azt az utat amelyen haladnunk kell. Köszönetet kell mondani azoknak a szülőknek, tanároknak és mentoroknak, akik támogatták őket, igyekeztek és harcoltak mellettük, de mindenek előtt a diákokokért lehetünk hálásak. Minden évben tanúi vagyunk annak, hogy ezek a diákok megérdemlik azt, hogy segítsük őket – hangsúlyozta Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke.

Albert Éva

Kovács Anita és mentora, Mészáros Krisztina (Fotó: Albert Éva)

Kovács Anita, a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola másodikos tanulója, a köztársasági magyar nyelvi és nyelvhelyességi versenyen elért eredményéért részesült elismerésben.

 – Ezek az eredmények azt mutatják, hogy jó úton járok, és arra ösztönöznek, hogy még szorgalmasabban folytassam a megkezdett munkát. Nagyon sokat készültem a versenyre, ebben Mészáros Krisztina magyartanárnő volt segítségemre – mondta Anita.

 – Anita nagyon lelkes és szorgalmas. Nagyon büszke vagyok rá. Minden tanár számára elismerő azt látni, hogy van olyan diák, aki érdeklődik a tantárgya iránt, őket igyekszünk felkarolni. Felemelő érzés mikor ilyen diákokkal tudunk foglalkozni – hallottuk a tanárnőtől.

Szobonya Dávid és mentora, Esztelecki Péter (Fotó: Albert Éva)

Szobonya Dávid és mentora, Esztelecki Péter (Fotó: Albert Éva)

Szobonya Dávid az informatika területén ért el eredményeket. Egy okos öntözőrendszert készített el mentora segítségével. A fiatal tehetség a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban végezte el a középiskolát, jelenleg pedig a Szegedi Tudomány Egyetem elsőéves hallgatója.

 – Ebben a szakmában látom a jövőmet. Az egyetemi tanulmányaim alatt pedig további projekteken is szeretnék dolgozni – emelte ki a díjazott.

Szobonya Dávid mentora Esztelecki Péter, informatikatanár volt.

– Egy hosszabb projektről van szó, körülbelül egy éven át dolgoztunk rajta. Az elméleti tervek mellett nagyon sok terepmunka is volt benne. Örömömre szolgált, hogy Dávidnak tetszett a projekt és végig motivált maradt. A tehetséges diákokkal dolgozni egyszerre kimerítő és felemelő érzés, de az eredmények azt mutatják, hogy kifizetődő ezzel foglalkozni – mondta a mentor.

A díjátadó ünnepségen fellépett Lana Zorjan, fiatal hegedűvirtuóz, a nyolc kiemelten tehetséges diák egyiket, valamint a díjazott iskolai zenekar, és kórusok is bemutatkoztak.

Nyitókép: Albert Éva