2024. április 19., péntek

Kreatív munkahelyeket!

Szerbiában 115 ezren dolgoztak a kreatív iparban – Az alkalmazottak többsége magasan képzett nő

Országunkban hatalmas kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a kreatív iparban – hangzott el a Támogasd a kreatív értékeket! elnevezésű konferencián. A Vajdasági Gazdasági Kamara és a tartományi kormány már másodízben szervezi meg a találkozót, amellyel a kreatív ipar fejlesztését szeretnék ösztönözni területeinken.

A résztvevőket házigazdaként Branislav Mamić, a Vajdasági Gazdasági Kamara szolgáltatási részlegének titkára köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy a kamara hagyományossá szeretné tenni a találkozót, ugyanis a kreatív ipar számtalan lehetőséget rejt magában: a személyes kreativitással olyan tulajdon teremthető, amely egyedinek számít a piacon.

– Az Európai Unióban a kreatív ipar 630 milliárd euró éves forgalmat valósít meg, és 4,4 százalékkal vesz részt a bruttó hazai termékben. Ugyanakkor az ágazat több mint 7,5 millió embert alkalmaz. Szerbiában a koronavírus-járvány előtt készült az utolsó felmérés az iparágról. Az akkori adatok szerint országunkban 115 ezren dolgoztak a kreatív iparban. A kimutatás érdekessége, hogy az érintettek 70 százaléka 25 és 44 év közötti, és hogy ezeknek az alkalmazottaknak csaknem az 55 százaléka egyetemi végzettségű nő. Ez hatalmas lehetőségeket rejt magában területeinken – mondta a kamara szakembere.

Dragana Milošević, Nenad Ivanišević és Branislav Mamić (Fotó: Dávid Csilla)

Dragana Milošević, Nenad Ivanišević és Branislav Mamić (Fotó: Dávid Csilla)

Branislav Mamić ugyanakkor ismertette a kreatív ipar lényegét is, amelyben a hangsúly az egyéni képességek, a kreativitás és tehetség kifejezésén van, és a szellemi értékre alapozó egyediség biztosít jövedelmet és teremt munkahelyeket. Túlnyomórészt olyan tevékenységekről van szó, amelyek szerzői jogok, szabadalmak és védjegyek hatálya alá tartoznak, például a kiadóipar, a nyomtatott sajtó, a rádió- és televízió, illetve a grafikai iparág, de az IT-szektor és a szoftverfejlesztés, a zene- és filmipar,  a marketing, a dizájn, a divat és a régi mesterségek is a kreatív ipar részei.

A széles körű iparág lehetőségei közül Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár a találkozón elsősorban a szerb gazdaság digitalizációjának és korszerűsítésének jelentőségét emelte ki.

– Büszkén mondhatjuk, hogy Vajdaság manapság az egyik legfejlettebb régiók közé tartozik az IT-szektorban és a digitális mezőgazdaság alkalmazásában. A további lehetőségek feltérképezésével arra törekszünk, hogy aktuálissá váljon Szerbia gazdasága, és jelen legyünk a nemzetközi piacokon – mutatott rá a fejlesztések célszerűségére Ivanišević, és beszédében arra buzdította a jelenlévőket, hogy konkrét projektumokkal mutassanak rá arra, hogy mire van szükségük ötleteik megvalósításához.

A gazdasági és idegenforgalmi titkár ugyanakkor bejelentette, hogy jövőre a tartományi kormány és a gazdasági kamara együttműködésével útjára indul az úgynevezett Blockchain-karaván. A kezdeményezés keretében Vajdaság minden településére ellátogatnak a szakemberek, találkoznak a helyi vállalkozókkal, és ismertetik velük a digitalizáció előnyeit és jelentőségét. A nemzetközi piacokon ugyanis csak teljes digitalizációval tudnak érvényesülni vállalkozóink és cégeink – hangsúlyozta  Ivanišević.

A kreatív ipar Szerbiában az egyik leggyorsabban fejlődő iparágnak számít – mutatott rá a konferencián Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár. Hozzátette: ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy a jelentőségét felismerve a köztársasági és a tartományi szervek is komoly összegeket különítettek el ennek az iparágnak a fejlesztésére.

A kreatív ipar fejlesztését szorgalmazó találkozó részvevői (Fotó: Dávid Csilla)

A kreatív ipar fejlesztését szorgalmazó találkozó részvevői (Fotó: Dávid Csilla)

– 2016-ban még 58 millió dinárt szántak Vajdaságban a kreatív ipar támogatására, a jövő évi költségvetésből azonban, a tervek szerint 278 millió dinárt különítünk el az előadóművészet, az irodalom, a kiadók, a média, illetve a zene- és filmipar támogatására. Ez bizonyítja, hogy az aktuális vezetés milyen fontosnak tartja a kreatív ipar fejlesztését térségünkben. Az iparág Szerbiában immár 7,4 százalékkal vesz részt a bruttó hazai termékben: az elmúlt hat évben 60 százalékkal növekedett a teljesítése. Mindez további fejlesztések szükségességére utal, és az iparág támogatottságát is növeli. Ezáltal ugyanis elsősorban a fiataloknak teremtünk új munkahelyeket, biztosítva számukra azt, hogy Szerbiában maradjanak és minőségi munkával magasabb életszínvonalon élhessenek – mondta Dragana Milošević. Beszédében kiemelte: amennyiben a tartományi kormány a jövő héten elfogadja a 2023. évre tervezett költségvetést, akkor az abban meghatározott összeggel együtt a tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkárság 2016 óta több mint egymilliárd dinárt szán a kreatív ipar fejlesztésére Vajdaságban.

Az iparág szükségleteit feltérképező konferencián három panelbeszélgetésre került sor tegnap: az elsőn a kreatív ipar fejlesztésének lehetőségeiről és hajtóerejéről tárgyaltak a résztvevők. Ezt követően az iparág legmeghatározóbb elemeiről, az architektúráról, a dizájnról és a divatról tartottak előadást a meghívott szakemberek. A konferencia záróbeszélgetésében azokat a motiváló tényezőket vitatták meg az egybegyűltek, amelyek által a művészetek és a kreatív értékek fenntarthatók és fejleszthetők.