2024. április 18., csütörtök

Két hétre való tűzifájuk van csupán

Szorult helyzetben van a horgosi négygyermekes család

A mosolygós gyermekarcok talán nem is sejtik, mekkora a baj, hiszen apuka egy-egy olcsó nyalókával érkezik meg este fél hatkor a munkából. Ez épp elég ok arra, hogy a csemetéknek mosolyt varázsoljon az arcukra, miközben ő maga és a felesége is a kicsik mosolyából töltődik, de sajnos a gondok ettől még nem oldódtak meg.

A horgosi Vass Krisztián, a családfő órabéres munkában dolgozik egy helyi vállalkozónál, s mint mondja, nem lehet oka panaszra, mert reggeltől estig van munka a fóliasátorban, a fizetés is tisztességes, mégsem elég arra, hogy négy éhes szájat és másodmagát úgy lássa el, hogy mindenre jusson, amire kell. A legnagyobb probléma az, hogy nem sok tűzrevalójuk van már. A ház mellett kevéske kis fa sorakozik, mutatják is feleségével, Sztillával, hogy az legfeljebb két hétre elegendő. Hogy mi lesz azután, egyelőre kétséges. A fizetésből nem futja fára, pedig a házban három helyen is szoktak tüzelni, mert csak így van elfogadható hőmérséklet. Nincs pokoli meleg, nem szaladoznak rövid ujjúban, itt mindenki rétegesen fel van öltözve. A családanya elmondta, hogy nagyon aggasztja a helyzet, hiszen attól tart, a kicsik majd nagyon fognak fázni, és eddig valójában nem is köszöntött még be a kemény tél. Hogy mi lesz ezután? Abban bízik, hogy akadnak olyan jó szándékú emberek, akiknek több van a zsebükben, mint nekik, és talán kisegítik őket, hogy át tudják vészelni a telet. Ő maga nem dolgozik, négy gyerek mellől nehéz elmozdulni, bár míg ők iskolában vannak, esetleg takarítást vagy ehhez hasonló munkát elvállalna. Míg otthon van, megy a mosógép, zajlik a ruhahajtogatás, viszi a gyerekeket iskolába, megy értük, takarít, és ebéddel várja haza őket. Azt el sem tudja képzelni, hogy majd milyen étel kerül karácsonykor az asztalra, mert a legkifizetődőbb egytálételek vannak általában terítéken. Attól pedig külön nagyon tart, hogy a fa alá sem kerülhet ajándék, sőt hogy fa sem lesz, mert egyszerűen nem futja rá, hiába dolgozik a férje, és már állt munkába a legnagyobb fia is. A házukat állami támogatással vásárolták nemrég, és még ahhoz is ezer eurót hozzá kellett tenni, ráadásul a részleteket is fizetni kell, a bank kíméletlen. Persze, kicsit javítgatni is kellett a kis házat, hogy az lakható legyen, megfeleljen az ő igényeiknek. Nekik jó, otthonos, barátságos, csak ne legyen bent hideg, ez a legfőbb vágyuk. A gyerekek szerencsére nem érzékelik, hogy a szülőknek mennyire nehéz a mindennapi igényeket is kielégíteniük, az is nagy fejtörést okoz számukra, hogy zökkenőmentesek legyenek a hétköznapok.

Kérni nem igazán szerettek volna, nem is maguk miatt vállalták, hogy a nyilvánosság elé állnak, hanem a gyerekek miatt, hogy nekik is szép karácsonyuk legyen, mint más, jobb módú társaiknak.

Az ötéves kisfiú, miközben hatalmas mosollyal szorongatja a nyalókát, elárulja, hogy mit szeretne karácsonyra: gördeszkát.

Aki szeretne segíteni a családnak, bármilyen adománnyal, az anyuka, Homonai Sztilla telefonszámán tudja elérni őket: 063/171-6224. 

Nyitókép: Napról napra él a horgosi család (Fotó: Jenei Klementina)