2024. április 20., szombat

Megújul a Műszaki Iskola főépülete is

Adán több forrásból renoválják a középiskolát

Az adai Műszaki Iskolában a napokban adták át a megújult sportcsarnokot, ennek munkálataival párhuzamosan zajlott a középiskola főépületének renoválása is, ami a tervek szerint a jövő év elején fejeződik be. Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere elmondta, hogy a Műszaki Iskola főépületének felújítása 30 millió dinárba kerül, amelyből 8 millió dinárt biztosít a köztársasági oktatási minisztérium, a többit Ada község önkormányzata, valamint az adai I. és II. helyi közösség állja.

– Ada község önkormányzata számára kiemelt fontosságú a Műszaki Iskola fejlesztése és megőrzése. Ezért folyamatosan támogatni kell az intézményt a fejlesztésekben és a beruházásokban, valamint a céljaik megvalósításában. A megújult sportcsarnok mellett megkezdődött a középiskola főépületének felújítása is, ami körülbelül 30 millió dinárba kerül. A beruházást Ada község önkormányzata közösen finanszírozza az adai I. és II. helyi közösséggel, valamint sikeresen pályáztunk az oktatási minisztériumnál, amelytől 8 millió dinárnyi támogatást nyertünk. A beruházás magában foglalja az épület külső hőszigetelését és meszelését, valamint a külső nyílászárók cseréjét. A nyílászárók egy részét már régebben lecserélték, ezért azoknak az osztályoknak a belső meszelését végezzük még el, ahol most cserélik a nyílászárókat. Emellett felújítják a vizesblokkokat is az épületben. A munkálatok jelenleg is folynak, és várhatóan a következő év első vagy második hónapjában be is fejeződnek – nyilatkozta Bilicki Zoltán.

Gilice Hilda, a Műszaki Iskola igazgatója elmondta, hogy a főépület felújítását október végén kezdték meg. Már évek óta tervezték az állapota miatt, valamint az energiahatékonyság biztosítása végett.

– A Műszaki Iskola számára nagyon fontos a felújítás. Jelenleg 337 tanulónk van, illetve az intézményben folytatunk átképzést, továbbképzést és felnőttképzést is. Évek óta tervezzük a felújítást, köztük a vizesblokkok teljes megújítását. Az egészségügyi ellenőr is azt javasolta, hogy ezeket mindenképp újítsuk fel. A vizesblokkok nagyon rossz állapotban voltak, sem higiéniai, sem esztétikai szempontból nem voltak megfelelők. A tanulók és a kollégák nagyon örülnek annak, hogy ez végre megtörténik. Az épület külső szigetelése viszont az energiahatékonyság szempontjából lényeges, hiszen a mai világban ez alapvető követelmény. Mindeközben küllemében is megújul az épület, ami már elég ütött-kopott volt. A külső szigetelés a meleg tantermek mellett nagy megtakarítást is jelent az iskolának, ami anyagi szempontból sem elhanyagolható tényező – magyarázta Gilice Hilda.

A középiskola igazgatója elmondta, hogy az épületben felújítanak minden vizesblokkot a lányok, a fiúk és a tanárok számára, illetve ezeket hozzáférhetővé teszik a mozgássérültek számára is. Emellett a hátsó bejáratot is átalakítják, hogy ezen keresztül gond nélkül tudjanak bejutni az épületbe a mozgássérültek akár kerekesszékkel is. Megjegyezte, hogy a külső hőszigetelés és festés mellett lecserélik a csatornát az épületen, valamint meglátják, hogy jut-e pénz a tető rendbetételére is. A gázvezeték földbe helyezésén kívül még nagyon sok egyéb elektrotechnikai és épületgépészeti munka van hátra a felújításból. 

Nyitókép: A Műszaki Iskola épületének felújítása a tervek szerint az év elején fejeződik be (Fotó: Csincsik Zsolt)