2024. április 18., csütörtök

A Nemes család második Spartak-díja

Átadták Vajdaság legrangosabb sportelismeréseit

A Jovan Mikić Spartak-díj a legmagasabb tartományi sportelismerés, amelyet Vajdaság legjobb sportolói, illetve a sportmunkások, egyesületek és szervezetek kapnak. Az elismeréseket az idén 55. alkalommal adták át Újvidéken. A bírálóbizottság tíz kategóriában hozott döntést, idén kilenc sportoló kapott kitüntetést. Sportoló kategóriában Nemes Máté és Radmila Zagorac részesült elismerésben. Edzői kategóriában Gradimir Dedić és Marko Ždero kaptak Spartak-díjat. Sportszervezet kategóriában a Vajdasági Iskolai Sportszövetségnek és a Zombori Sakk-klubnak ítélték oda a kitüntetést. A sportmunkások kategóriájában Petar Bogojović, a legjobb sportteljesítmény kategóriában pedig Jovica Spajić részesült elismerésben, míg az életműdíjat Milorad Dokmanac kapta meg.

– A Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság hosszú évek óta a sportolók partnere. Örülünk, hogy együtt építhetjük a vajdasági élsport jövőjét – hangsúlyozta Dane Basta tartományi sport- és ifjúsági titkár.

Kilenc sportoló kapott Spartak-díjat az idén (Ótos András felvétele)

Kilenc sportoló kapott Spartak-díjat az idén (Ótos András felvétele)

Nemes Máté kötöttfogású birkózó-világbajnokunk ikertestvére, Viktor öt éve részesült ebben az elismerésben, így a családban már két Spartak-díj van.

– Ezzel a díjjal több mint húszévnyi munkámat ismerték el. A sportolók számára az érem a legfontosabb elismerés, például egy világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon, de hogy a megszerzett érem után díjat kapunk, az megtiszteltetés. Az idei szezon rosszul indult, mivel sérülés miatt nem tudtam indulni az Európa-bajnokságon, viszont a vége jó lett. Az érmeim közül még egy olimpiai aranyérem hiányzik, ez a legfőbb célom. Másfél év van még a párizsi olimpiáig, arra gőzerővel készülünk. De előtte még a jövő évben is Belgrádban szervezik meg az ezúttal már kvalifikációs világbajnokságot, jelenleg ez a legfontosabb előttem álló megmérettetés – mondta Máté. A fiatal sportoló egyébként kétgyermekes apuka, így reméli, hogy a belátható jövőben már nemcsak kettő, hanem négy Spartak-díj lesz a családban.

Nemes Máté sportoló kategóriában érdemelte ki az elismerést (Ótos András felvétele)

Nemes Máté sportoló kategóriában érdemelte ki az elismerést (Ótos András felvétele)

Nyitókép: Kilenc sportoló kapott Spartak-díjat az idén (Ótos András felvétele)