2024. március 28., csütörtök

Babakonyha program indult útjára

Az angyali szervezet, amely a nehéz anyagi körülmények között élő családokon, fejlődési rendellenességgel küzdő, illetve fogyatékkal élő gyermekeken igyekszik segíteni

Az Első Nemzeti Babakonyha elnevezésű projektumot a topolyai székhelyű, két éve aktív Észak Angyalai Jótékonysági Szervezet (Humanitarno Udruženje Anđeli Severa) kezdeményezte a közelmúltban. A szociálisan nehéz helyzetű kisgyermekes családokat, a fejlődési rendellenességgel küzdő gyermekeket nevelőket, illetve fogyatékkal élő egyéneket felkaroló szervezet elsősorban Topolyán, de szélesebb körben is igyekszik segítő jobbot nyújtani.

Jótékonysági tevékenységében az Észak Angyalai támogatást kap néhány tekintélyes, országosan ismert cégtől, egyebek mellett a Nektar, a Bambi és az EcoNamar vállalatoktól. Emellett a szervezet aktivistái az egyéb jellegű projektumaikhoz a topolyai polgárok humánus hozzáállására is számíthatnak. A megmozdulás egyik első lépése a bácskossuthfalvi kisgyermekes családok két hétre szóló kanalas táppal és Plazma keksszel való ellátása volt. A szervezet a közeljövőben pelenkaadománnyal igyekszik támogatni a 18 hónapnál fiatalabb gyermeket nevelő rászoruló családokat, a közelmúltban pedig Bácsfeketehegyen jártak. Mindezt Dejana Draškić Nagy, az egyesület elnök asszonya mondta el, aki szomorúan mesélt arról, hogy a napokban az akciójuk némileg megtorpant, hiszen a szervezet az ételadományok tárolása tekintetében helyiséggondokkal küzd. Viszont reményre ad okot, hogy az egyik hazai babaételgyártó vállalattal együttműködési szerződést kötöttek.
– A babakonyha ötlete akkor született meg bennem, amikor hallottam egy hasonló boszniai akcióról, amit immár négy éve szerveznek meg sikeresen. Tény, hogy felhasználóik köre nem túl népes, 70 babáról van szó, de hetente ellátják ezeket a családokat tartós babaétellel, havonta tisztálkodási szerekkel és pelenkacsomaggal. Egy négyesikreit rendkívül nehéz körülmények között nevelő belgrádi kismamát támogató megmozdulásunk mentén kezdtünk el mi is ezen az úton járni, és tenni is a megmozdulás sikeréért. Jelenleg fogadjuk valamennyi, a látókörünkből kiesett községbeli rászoruló jelentkezését. Ezenfelül, lehetőségeinkhez mérten, igyekszünk a házastársuk elhalálozásával egyedül maradt szülőket is felkarolni – közölte Dejana Draškić Nagy.

Dejana Draškić Nagy

Dejana Draškić Nagy

Az elnök asszony háláját fejezte ki mindazoknak a vállalatoknak és magánszemélyeknek, akik csatlakoztak a felhívásukhoz, és igyekeznek megsegíteni a rászoruló családokat, reményét fejezve ki, hogy az együttműködés hosszú távú lesz. A szervezet munkáját segítő önkéntesek csapatának is köszönetet mondott, akikre bármelyik pillanatban számítanak. Ugyanakkor ezúton is felkért minden céget, hogy ha lehetősége van rá, akkor csatlakozzon az Észak Angyalai babakonyha megmozdulásához, akárcsak a karácsonyi-újévi jótékonysági akciójához is.
– Az egyesületekre vonatkozó országos szabályozás okán alapítottuk meg az év elején a Prometeus Vajdasági Ételbankot, amelyen keresztül jogi személyként rendszeresen tudjuk fogadni a vállalatok élelmiszer-felajánlásait, hiszen mint egyesület erre a törvények alapján nem lenne lehetőségünk. Topolyán mindeddig csupán három vállalat volt nyitott az együttműködésre velünk a két év alatt, ezzel szemben az itt élő egyének hatalmas jóindulattal vannak felénk, és anyagi helyzetüktől függetlenül igyekeznek rászoruló polgártársaiknak segítséget nyújtani. Erre rendkívül szép példa volt egy pacséri családot megsegítő akciónk. Miután a Facebookon meghirdettem a felhívást, fél óra sem telt bele, máris érkeztek a felajánlások. A karácsonyi ünnepekre, illetve az újévre való tekintettel ezúttal is közzé tettük a Legyél te is valaki angyalkája elnevezésű felhívásunkat, amikor is édességet, ropit, szörpöt, vagy már előre elkészített csomagot kérünk a jótékony polgártársainktól, amivel szeretnénk szebbé tenni a nehéz szociális körülmények között nevelkedő gyermekek, a fogyatékkal élők, vagy fejlődési nehézséggel küszködők ünnepét. A felajánlásokat Topolyán az Andre István 25-ös címünkre várjuk, Bácskossuthfalván Tóth Erika, Pacséron pedig Zorica Jojević fogadja azokat. Az említett személyeket a legnépszerűbb közösségi hálózaton tudják utolérni a polgárok – nyilatkozta a szervezet vezetője. Hozzátette, hogy a hozzájuk befutó tisztító- és tisztálkodási szerek, illetve ruhaadományok, elsősorban szabadidőruhák, cipzár és gombok nélküli pólók, tornacipők és papucsok kézbesítése alkalmával gondoltak a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet felhasználóira, és rendszeresen ellátogatnak a szabadkai Kolevka Gyermekotthonba is.
Az Észak Angyalai aktivistái a közelmúltban jártak a fejlődési zavarral küzdő gyermekek veterniki otthonában, ahova a topolyai jótékony polgárok jóvoltából 1250 kilogramm gyermekruházattal, és a cégektől származó támogatásból biztosított 100 kilogramm csokoládéval érkeztek.

A jótékonysági szervezet számára felajánlott adományok folyamatosan érkeznek, érkeznének, ezért mielőbb meg kell oldani a szervezet helyiséggondjait.

A jótékonysági szervezet számára felajánlott adományok folyamatosan érkeznek, érkeznének, ezért mielőbb meg kell oldani a szervezet helyiséggondjait.

Dejana Draškić Nagytól az iránt is érdeklődtünk, hogyan és milyen lelkülettel indította el útjára ezt a nemes célokért küzdő szervezet.
– Emberpróbáló volt az a néhány év, amit kerekesszékben voltam kénytelen eltölteni 2012 és 2018 között. Abban a közlekedési balesetben, amelyben lebénultam, elveszítettem a férjemet, három gyermekem édesapját. Habár az orvosi diagnózis azt vetítette előre, hogy az életem hátralevő részében tolószékhez leszek kötve, és félő volt, hogy amputálni kell majd a lábaimat, akkora erővel szerettem volna felépülni, hogy ezt el is értem. Még előtte azonban megfogadtam, hogy ha valaha sikerül felállni a tolószékből, akkor az életemet mások megsegítésének szentelem majd. Meghatározó momentum volt az is, amikor társaimmal a bajmoki kisfiú, Olivér gyógykezelésére gyűjtöttük a pénzt, és szembesülhettem azokkal a jó emberekkel, akiket szintén megérintett a segítési szándék. Egyik első önálló megmozdulásunk volt a belgrádi gyermekkórház onkológiai osztálya számára szervezett akció, amikor is a kisbetegeknek plüssjátékokat gyűjtöttünk, és már ekkor tekintélyes számú polgár csatlakozott hozzánk, támogatott bennünket. A folytatásban használtruhagyűjtést is szerveztünk, illetve a szociálisan nehéz helyzetben levő családok számára szombatonként műhelymunkákat hirdettünk meg – mesélte Dejana Draškić Nagy.
Az elnök asszonytól az iránt is érdeklődtünk, hogy milyen szinten működik együtt a szervezet a többi, hasonló érdeklődési és tevékenységi körű szervezettel.
– Egy-egy adott akció keretében kérni szoktuk Topolya Község Szociális Központjának a közvetítő segítségét. A községbeli egyesületekkel akkor a legnagyobb az összhang, amikor valami közös célért szállunk síkra, például a topolyai székhelyű Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület segítségével tudtunk egy bajsai kisfiúnak tolószéket biztosítani, ugyanakkor a Vöröskereszt szabadkai szervezetével is gyümölcsöző az együttműködésünk. Az önkénteseik a városban és a hozzá tartozó falvakban is segítettek a babakonyha felhasználóinak a felkutatásában. Emellett felvettük a kapcsolatot több hozzánk hasonló célokért küzdő vajdasági egyesülettel, így verbászi, apatini együttműködő partnereink is vannak, mint ahogy a Kisemberek Zombori Egyesületével is tartjuk a kapcsolatot – hallhattuk a szervezet elnök asszonyától.

Az Észak Angyalai pannója

Az Észak Angyalai pannója

Dejana Draškić Nagy mesélt arról is, hogy hatalmas felelősség a befolyt támogatások kézbesítése, hiszen azonkívül, hogy életeket tehetnek vele könnyebbé, az adományozók felé is közvetíteni kell a felajánlásaik célba érését.
– A szervezetünknek Bácskossuthfalván 40 olyan tizennyolc hónapnál ifjabb babáról van tudomása, aki rászoruló családban nevelkedik, illetve összesen 63 család került fel támogatottjaink listájára, Pacséron mindeddig 20 családdal számolunk, Krivaján 6 családdal, Bajsán 11 családdal, ezekkel együtt Topolya községben összesen közel 200 család számára igyekszünk a szegénységet könnyebbé tenni az adományok továbbításával. Ezenfelül egy-egy gyorssegély erejéig megfordultunk Bácsgyulafalván, Kishegyes községben, a közelmúltban egy háromhetes korában félárván maradt fehértemplomi kislányt, valamint egy šabaci családot is igyekeztünk támogatni, majd Mačvanska Mitrovicára is küldtünk egyszeri segítséget nyújtó csomagot, emellett Futakról és Kraljevóból is futott be hozzánk segítségkérés – tudtuk meg Dejanától.
Beszélgetésünk során az elnök asszony aggodalmát fejezte ki az egyesület helyiséggondjai miatt. Mint ahogy arról lapunk hasábjain már korábban olvashattak, a topolyai jótékonysági szervezet kénytelen volt feladni az Ifjúság utcai székházát, ami korlátozottan ugyan, de alkalmas volt a hozzájuk befutó adományokat fogadni és tárolni. Sajnos a segítségkérésük eddig nem járt sikerrel, így még nem találtak megfelelő raktárt és irodát, ahol a felajánlásokat biztonságban várakoztathatnák, amíg nem indítják útjára a rászorulókhoz. Emiatt volt olyan támogatójuk, aki elhalasztotta az adománya Topolyára küldését. Az Észak Angyalai Jótékonysági Szervezet átmenetileg az André István utca 25. alatt igyekszik intézni a működését, és továbbra is keresi a megfelelő megoldást, konkrétan egy, a topolyai központban, vagy a központhoz közel található 100–150 négyzetméteres, száraz helyiséget. Továbbá a szervezetnek szüksége lenne az adományok zökkenőmentes, illetve költséghatékonyabb helyszínre juttatásához egy méretesebb gépjárműre, vagy kombira, mivel mindez idáig bérelni voltak kénytelenek járművet. Mint ahogy minden, a szegény sorsú polgártársainkat támogató adományt is szívesen fogadnak ez után is mind magánszemélyektől, mind cégektől. A kérdéseket, kéréseket, illetve a felajánlásokat az Udruženje Anđeli Severa Facebook-oldalon, illetve a 062/857-65-82-es telefonszámon fogadják. A szervezet babakonyha megmozdulását pénzadományaikkal a 160-6000000803996-63-as számlaszámon tudják támogatni a jótékony polgárok.

Nyitókép: Az Észak Angyalai Jótékonysági Szervezet közvetítésével a Mikulás a bácskossuthfalvi és a A pacséri gyerekeket is meglátogatta, az ez évi ajándékcsomagok gyűjtési akciója folyamatban van a „