2024. április 20., szombat

A tagországgá válást segítik

Európai uniós tisztségviselők jártak Zentán

Az eseményhez kapcsolódó fotógalériánkat ITT tekintheti meg.


Pénteken Emanuele Giaufret, az Európai Unió belgrádi nagykövete Christian Ebnernek, Ausztria szerbiai nagykövetének a társaságában látogatott el Zentára. Találkoztak a községi önkormányzat vezetőivel, majd ellátogattak a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetbe és a Zentai Asztaliteniszklubba, hogy tájékozódjanak azokról az európai uniós projektekről, amelyeken ezen intézmények részt vettek, és amelyeket sikeresen meg is valósítottak. A nagyköveteket Zentán a városházán Czegledi Rudolf polgármester fogadta, akivel azokról a beruházási lehetőségekről tárgyaltak, amelyeket a község közvetlenül az Európai Unión keresztül vagy pedig Ausztria közreműködésével meg tud valósítani.

A VMMI-ben is látogatást tettek (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A VMMI-ben is látogatást tettek (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Emellett a találkozó során beszélgetést folytattak arról is, hogy miképp lehetne Szerbia csatlakoztatási folyamatát meggyorsítani, hiszen az uniós ígéretek ellenére a polgárok nem érzik, hogy komolyabb előrelépés történne e tekintetben.

– A nagykövet urak elmondták, hogy hatáskörük függvényében mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ezek a folyamatok végbemenjenek – mondta Czegledi Rudolf polgármester, és hozzátette, hogy a minap sikerült elérni a roamingdíjak csökkentését, de remélhetőleg más enyhítések is lesznek, és felgyorsul Szerbia és a többi nyugat-balkáni ország uniós csatlakozása.

Emanuele Giaufret, az Európai Unió belgrádi nagykövete abbéli reményének adott hangot, hogy az EU-hoz csatlakozni óhajtó polgárok vágya mielőbb teljesül. Hangsúlyozta, hogy ehhez továbbra is keményen dolgozni kell a csatlakozáshoz szükséges reformok megvalósításán. Giaufret ezt követően az Európai Unió és a Nyugat-Balkán országai közötti tiranai csúcstalálkozón meghozott döntések fontosságát emelte ki, ezek közül is a mobiltelefonos roamingdíjak csökkentéséről szóló megállapodást, amely a jövő év elején lesz hatályos. Ez a nagykövet szerint különösen az EU határához közeli régiók lakói számára jelent könnyítést, akik családi, üzleti vagy munkavállalási okok miatt gyakran utaznak az Európai Unió területére. A határozat értelmében a roamingdíjakat folyamatosan csökkentik, egészen e költségek megszüntetéséig. Giaufret szerint ez is egyik jele az Európai Unió és a Nyugat-Balkán egymáshoz való közeledésének.

Emanuele Giaufret még pingpongozni is beállt (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Emanuele Giaufret még pingpongozni is beállt (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Az Európai Unió belgrádi nagykövete hangsúlyozta, hogy az EU továbbra is Szerbia fő kereskedelmi partnere, egyben a legnagyobb befektetője és adományozója.

Giaufret a nyilatkozata végén kiemelte, hogy látogatása is egyik bizonyítéka annak, hogy az Európai Uniónak is az a vágya, hogy Szerbia is mielőbb uniós tagországgá váljon.

Christian Ebner, Ausztria szerbiai nagykövete a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Ausztria erősen támogatja Szerbiának és a környező országoknak az EU-hoz való csatlakozását, és szorgalmasan tevékenykednek ez ügyben. Egyben remélik, hogy mielőbb sikerül ezt a közös célkitűzést elérniük.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele