2024. március 29., péntek

Templombúcsú és ünnepi kiállítás

A jeles ünnepre teljesen megtelt a verbászi katolikus templom

A verbászi római katolikus templom búcsúját december 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepén tartják. Az ünnepi szentmise csütörtökön 12 órakor a harangok megkondulásával vette kezdetét, a jeles ünnepre teljesen megtelt a templom, a tartalékpadokon sem volt ülőhely. A mise kezdetén Szabadi Károly atya köszöntötte a jelenlévőket, szólt az ünnep jelentőségéről. A szentmisét, amelyen Károly atya mellett jelen volt még Brasnyó Ferenc kishegyesi, valamint ft. Balažević Dušan atya is, Zsúnyi Tibor szenttamási esperes plébános celebrálta.

Szabadi Károly verbászi plébános atya többek között elmondta, a környéken Verbász mellett Palánkán is ezen a napon ünnepelik a templom búcsúját.

−Templomunkat 1885-ben szentelték fel, azóta ünnepeljük december 8-át. Talán ezer horvát és magyar hívő maradt Verbászon, a horvátok a búcsúra kevesebben, karácsonyra viszont többen eljönnek a templomba – mondta az atya.

Az ünnepi szentmisét követően a mintegy 100 hívő a Városi Múzeumba vonult, ahol ünnepélyes keretek között megnyílt az Aranykalász kézimunkacsoport immár hagyományos karácsonyi kiállítása. A jelenlévőket a Szirmai Károly Művelődési Egyesület elnöke, Paróci Mária köszöntötte, aki elmondta, 16. alkalommal tartották meg a verbásziak ünnepének egyik kísérőrendezvényét.

− Ilyenkor mindig azokat a tárgyakat rakjuk fel, amelyeket az elmúlt egy év alatt készítettünk az egyesületben, azzal, hogy az idén kivételesen sok új dolgot láthatnak az érdeklődők. Ezenkívül egyhetes műhelymunkát is szervezünk az óvodások és a diákok számára. Az eddigi műhelymunkákon átlagban 200 gyerek vett részt és nagyon remélem, hogy az idén is tömeges lesz az érdeklődés. A magyar diákok mellett szerb ajkú gyerekek is jönnek, nekik is bemutatjuk a magyar karácsonyi hagyományokat, és segítünk a díszek elkészítésében. Az idén először kaptunk felkérést, hogy a műhelymunka keretében a gyerekek készítsenek egy-egy karácsonyfadíszt a városközpontban lévő fenyőfára is, amit örömmel elfogadtunk – mondta Paróci Mária.

A karácsonyi kiállítást december 15-éig minden munkanapon 9 és 17 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

Nyitókép: A tartalékpadokon sem volt hely (Fotó: Paraczky László)