2024. április 25., csütörtök
ATLÉTIKA

Szerb fölény a balkáni díjátadón

Két nappal azt követően, hogy az Atlétika-világszövetség Világos Adrianát választotta az év legjobb fiatal női sportolójának, újabb szerbiai atléták idei teljesítménye kapott nemzetközi elismerést. A régió sportolóit és nemzeti szervezeteit összefogó Balkáni Atlétikaszövetség Athénban tartott évzáró gáláján Ivana Vuleta Španović kapta meg az év női atlétájának, Angelina Topić pedig az év női feltörekvő tehetségének járó díjat. A távolugró Vuletának egyedül a szabadtéri világbajnokságon nem jött össze a kimagasló eredmény idén, ellenben a fedett pályás belgrádi vb-t, a müncheni Eb-t és a Gyémánt Ligát is megnyerte. A Balkán legjobbjának pedig már ötödször választották meg 2013, 2015, 2016 és 2021 után.

A magasugró Topić idén robbant be a nemzetközi köztudatba, hiszen rövid időn belül megnyerte az U18-as Eb-t, majd bronzérmes lett az U20-as vb-n és a felnőtt-Európa-bajnokságon is, mindeközben a korosztályos világcsúcsot is beállítva.

Ivana és Angelina – messzire és magasra is egy szerbiai hölgy ugrik a legügyesebben (Goran Obradović felvétele)

Ivana és Angelina – messzire és magasra is egy szerbiai hölgy ugrik a legügyesebben (Goran Obradović felvétele)

A legjobb férfi felnőtt személye sem lehetett kérdéses a zsűri számára, hiszen a görög távolugró, Miltiadisz Tentoglu idén is halmozta az érmeket a világversenyeken. A férfi feltörekvő tehetségnek a török 400 méter gátas İsmail Nezirt választották.

Egy másik szerbiai sportoló is elismerésben részesült a napokban, az Európai Atlétikaszövetség ugyanis a hosszútávfutó Elzan Bibićet választotta november hónap legjobb férfi atlétájának. Bár ebben az időszakban már nem sok verseny zajlik, a 23 éves Bibić megnyerte a hollandiai Tilburg rangos mezei futóversenyét 10 kilométeren, ezzel készülve a szakág most vasárnap Torinóban zajló Európa-bajnokságára.

Nyitókép: Ivana és Angelina – messzire és magasra is egy szerbiai hölgy ugrik a legügyesebben (Goran Obradović felvétele)