2023. február 8., szerda

Valóban egészségesebbek a light termékek?

A karcsú, divatos testalkat, a fogyás érdekében a polgárok egyre gyakrabban vásárolnak light megjelöléssel ellátott tejtermékeket. Ezek kevesebb, vagy semennyi tejzsírt sem kelle, hogy tartalmazzanak.

A szakértők szerint a fogyni vágyók számára nem segít az alacsony zsírtartalmú étrend. Mind inkább kiderül, az ilyen termékek kalóriatartalma valóban alacsonyabb, de nem csak a tejzsír és a kalóriatartalom alapján különböznek az átlagos árucikkektől. Ha egy termékből kivonják a zsírt, megnövelik más komponensek, leggyakrabban a szénhidrát arányát.

A tejzsír kivonása miatt kevesebb vitamint is tartalmazhat az adott termék, és nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a hagyományos termékek károsabbak lennének az egészségre a light megjelöléssel ellátottaknál – közli a 021 hírportál.

A napidoktor.hu szerint a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy ha túl sokat fogyasztunk az alacsony zsírtartalmú kekszekből, ’light’ joghurtokból és alacsony szénhidrát tartalmú sörből, ugyanúgy elhízhatunk. Noha ezek közül sok termék alacsony energiatartalmú, akár 10 perc múlva is okozhatnak hirtelen éhségrohamot. Clare Evangelista dietetikus, az Ausztrál Dietetikus Szövetség tagja szerint az úgynevezett diétás italok szintén csalókák. Új kutatások szerint a diétás üdítőitalok nagy mennyiségű fogyasztói nem nyomnak kevesebbet azoknál, akik ilyeneket nem isznak.

Ez azért lehet, mert a diétás üdítőital elfogyasztása után a szervezet nem kapja meg azt a vércukorszint ingadozást, amelynek a teltségérzetet okozza. Így tehát a diétás üdítőitalok fogyasztása fokozhatja az éhségérzetet.

Nyitókép: pixabay