2023. február 4., szombat

Fremond Árpád helyére Újhelyi Ákos lép a köztársasági képviselőházban

Az ellenzék és a hatalmi párt közötti feszültség csak fokozódik

A köztársasági képviselőházban tegnap is az állami költségvetésre benyújtott módosítási indítványok egyenkénti megvitatásával folytatták a vitát a képviselők. Viszonylag nyugodtabb hangulatban, mint szerdán, amikor az ülést az ellenzéki és a hatalmi képviselők fenyegetéssel, provokációval és fizikai leszámolások, pofonok ígéretével zárták. A feszültség tegnap is érezhető volt a vita során. Az egyik pillanatban, miután az ellenzék képviselői úgy érezték, csorbulnak a jogaik, az elnöklőt, Snešana Paunovićot és Siniša Mali minisztert vonták indulatosan felelősségre.

A parlamenti vita ezúttal is több esetben válasz-viszontválasz formájában zajlott, amit mindenekelőtt Vladimir Orlić, a parlament elnöke, később pedig az elnöklő Snešana Paunović zárt rövidre, azzal, hogy több esetben nem adott viszontválasz lehetőséget az ellenzék képviselőinek. Ezt több alkalommal szóvá is tették a parlamenti képviselők, a munkarendi szabályzat megsértésére hivatkozva. Ám több órás vita után az indulatok elszabadultak abban a pillanatban, amikor Siniša Mali pénzügyminiszter azzal vádolta az ellenzéki képviselőket, hogy hazaárulók és a politikai tevékenységük megrendelt, s azért pénzt is kapnak. Ezt a reakciót megelőzte az, hogy az ellenzék a minisztert plágiummal vádolta meg és azzal, hogy a DP államvezetése idején visszaélt pozíciójával és csődgondnokként számos nagyvállalat sorsáért tartozik felelősséggel. Miroslav Aleksić, a Néppárt képviselője rámutatott arra is, hogy a pénzügyminiszter és Aleksandar Vučić államfő ellen is már számos bírósági pert indítottak el. A miniszter kijelentése után az elnöklő nem figyelmeztette a minisztert, de viszontválaszra sem adott lehetőséget, amit Borko Stefanović, az Egyesültek képviselői csoport képviselője nehezményezett, és a munkarendi szabályzatra hivatkozva arra mutatott rá, hogy a miniszter kijelentésével, hogy az ellenzéki képviselőket külföldi hatalmak, szervezetek pénzelik, ezáltal célkeresztbe helyezte őket. Nagyon veszélyes megnyilvánulásnak nevezte Mali mondatait. Felszólította, hogy kérjen bocsánatot, de ez nem történt meg.

Az ellenzék által benyújtott módosítási indítványok mindegyikét visszautasította a kormány és a parlament pénzügyi bizottsága is. Azok ismertetése során kiderült, hogy elsősorban arra vonatkoztak, hogy egyik-másik tárca költségvetését átszámolva azt rótták fel, hogy az oktatásügy nem kap elegendő figyelmet, és vissza kell szerezni a tanári szakma tekintélyét. Az ellenzék szerint az egészségügyben dolgozók fizetését is, akárcsak a katonaság kötelékében szolgáló alkalmazottak bérét 12,5 százalék helyett 25 százalékkal kellene emelni, mert hamarosan nem lesz, aki gyógykezeli a polgárokat.

A hatalmi párt az ellenzék felszólalását hárítva azt válaszolta, az átcsoportosítások feleslegesek, hiszen a kormány eddig is nagy hangsúlyt fektetett a fiatalokra, a kultúrára, az oktatásra, az energiabiztonság pedig a költségvetés egyik tartóoszlopát képezi.

Újhelyi Ákos

Újhelyi Ákos

A parlament adminisztratív bizottsága elfogadta Fremond Árpád lemondását a képviselői tisztségéről, így a képviselőház felmentette a mandátuma alól. Ezt követően a helyére a Vajdasági Magyar Szövetség sorából, a Köztársasági Választási Bizottság jóváhagyásával, a párt választási listája szerint Újhelyi Ákost nevezte ki. Újhelyi Ákos tegnap délután letette a képviselői esküt.

Nyitókép: Beta