2024. március 19., kedd
TARTOMÁNYI KÖLTSÉGVETÉS

Megemelik az anyasági pótlékot

A temerini vízgyár építése is a jövő évi kiadások között szerepel

Vajdaság AT Kormánya elfogadta a jövő évi tartományi büdzsé javaslatát, mely szerint 2023-ban a keret 108,5 milliárd dinár lesz, 20,1 milliárddal, vagyis 22,7 százalékkal bővebb az ideinél. 9,3 milliárd dináros hiányt irányoztak elő, ami a bevételek 9,5 százalékának felel meg.

A büdzsé kapitális része 34,5 milliárd dinár, ami a teljes költségvetésnek majdnem a 32 százaléka. A 2023-ra tervezett legfontosabb beruházások között szerepel az újvidéki Miloš Crnjanski Általános Iskola új épülete és a Laza Kostić Gimnázium tornatermének megépítése, a törökkanizsai sportcsarnok építésének folytatása és a nagybecskereki stadion felújítása. A tartományi kormány finanszírozza a Kamenica 1 egészségügyi intézmény rekonstruálását, valamint a Vajdasági Klinikai Központ 5 klinikájának korszerűsítését, de biztosítottak pénzt a Tudományos-Technológiai Park bővítésének műszaki dokumentációjára is. Tartományi anyagi hozzájárulással megkezdődhetnek az újvidéki Almási városrész rendezési munkálatai, és jövőre is befektetnek az M Stúdió átalakításába és az újvidéki 20 21 múzeum építésébe, valamint lesz pénz a verbászi Művelődési Otthon befejezésére is. Tartományi segítséggel épül Temerinben vízgyár, és felújítják a belcsényi, valamint a hódsági víztisztító berendezéseket. Kétmilliárd dinárt fektetnek a helyi jellegű utak felújításába.

A jövő évi tartományi költségvetés mezőgazdaságra szánt része 10,27 milliárd dinár, az idei agrárbüdzséhez képest 22,8 százalékkal, vagyis 1,9 milliárd dinárral bővebb. A mezőgazdasági földterületek védelmi, rendezési, felhasználási és igazgatási programjára 1,55 milliárd dinárt irányoztak elő. A program keretében jövőre a dűlőutak rendezésére 400 millió dinárt, az idei összegnél 100 millióval többet fordítanak. Falufejlesztésre összesen 994,66 milliót terveznek költeni. Az ideihez képest legnagyobb mértékben az állattenyésztés fejlesztését szolgáló összeget növelik. A falvak ivóvízgondjainak megoldására 481,69 millió dinárt szánnak. A terv szerint a Vajdaság Vizei Közvállalat 6,12 milliárd dinárra számíthat a költségvetésből, 2,02 milliárddal többre, mint az idén. Ebből 1,1 milliárd dinárt költenek az aszály elleni védekezésre.

A tartományi alapítású egészségügyi intézmények felszerelésére 2,08 milliárd, a Kamenica 3 és a PET központ építésének folytatására pedig 1,3 milliárd dinár jut. Szociális védelemre 260 millió dinárt terveznek, 100 millióval többet, mint amennyi az idén rendelkezésre állt. Az összeg legnagyobb részéből, 200 millió dinárból beruházásokat eszközölnek a szociális védelmi intézményekben. Az anyasági pótlék a három- és négygyermekes, munkanélküli anyáknak az eddigi 15.000 dinár helyett 22.500 dinár lesz, ennek megfelelően az erre szánt összeg az ideihez képest 120 millió dinárral növekszik.

A tartomány 400 millió dináros ráfordítással folytatja a helyi önkormányzatok ipari övezetei infrastrukturális felszerelésének támogatását, és az eddiginél nagyobb összegekkel, összesen 322,5 millió dinárral segíti a mikro-, kis- és középvállalkozásokat az új felszerelések vásárlásában. 255 millió dinárt különítenek el a tartomány területén levő oktatási intézmények korszerűsítésére, és 105 milliót a sportlétesítmények karbantartására meg felszerelésére. Tartományszerte jövőre is jelentős összegeket fordítanak a művelődési központok, kultúrotthonok felújítására és felszerelésére, erre a célra 500 millió dinár áll rendelkezésre. A tájékoztatási eszközöknek szánt tartományi támogatások keretében a kisebbségi médiumok működését 490 millió dinárral segítik, ami 100 millió dináros bővülést jelent az idei kerethez képest. 386 millió dinárt fordítanak a turizmus fejlesztésére. Összesen 80 közintézmény energetikai felújítására – amit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal közösen végeznek – kölcsönökből 450 millió, adományokból pedig 125 millió dinárt költenek. Az Európai Unió előcsatlakozási alapjaiból támogatott projektumok társfinanszírozására jövőre is 200 millió dinárt adnak a tartományi költségvetésből.

Nyitókép: Vojvodina. gov.rs