2024. március 29., péntek

Még egy év haladék a piaci viszonteladóknak

Jövőre sem lesz kötelező a pénztárgépek piaci használata

Január 1-jétől mégsem kell QR-kódos számlákat kiadni a piacokon, azaz az új pénztárgépek használatát illetően újabb, ezúttal egyéves haladékot kaptak az árusok – jelentette a Szerbiai Rádió és Televízió. A hír szerint szerdán ebben állapodtak meg a Pénzügyminisztérium és a piaci árusok Opstanak nevű egyesületének képviselői. A minisztériumi tárgyalók azt ígérték, hogy a tárca kezdeményezi a kasszahasználat alóli kivételekről szóló rendelet módosítását.

Beograd, 11.03.2021. - Voce i povrce na tezgama na pijaci na Zelenom vencu.  (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/DS)

(Fotó: Beta)

Az idén márciusban és áprilisban a piaci árusok többször is tiltakozó megmozdulásokat szerveztek a pénztérgépek kilátásba helyezett kötelező használata ellen, ellenkezésük jeléül többször üres piacok fogadták a potenciális vásárlókat, majd az érintettek 15.000 aláírással megerősített követelést adtak át az államvezetésnek, hogy a fiskáliskassza-rendszer bevezetésekor tegyenek velük kivételt. Utána a piaci árusok képviselői találkoztak Aleksandar Vučić államfővel és Siniša Mali pénzügyminiszterrel, és akkor állapodtak meg először arról, hogy kivonják őket a fiskalizációs rendszerből, de mint akkor fogalmaztak, folytatják a lehetséges technikai megoldásokkal kapcsolatos egyeztetéseket.

A május 1-jén életbe léptetett új törvényt végül is rájuk vonatkozóan nem alkalmazták azzal, hogy 2023. január 1-jétől teszik nekik kötelezővé a QR-kódos számlák kiadását. Ez a határidő immár három hét múlva lejár, de most újabb haladékot kapnak. Egyelőre nem tudni, hogy esetleg végképp bekerülhetnek-e azon kategóriák közé, melyeket felmentettek az azonnali adóelszámolásra alkalmas pénztárgépek használatának kötelezettsége alól. Erre egyébként nem is tervezték kötelezni azokat, akik saját termékeiket viszik árulni a piacra, hanem az egyezkedés és halogatás a viszonteladók ügye, akik a külföldről behozott vagy itthon másoktól nagyban, olcsóbban beszerzett termékeket kínálják, és az árkülönbözetből valósítanak meg hasznot.

Nyitókép: Beograd, 11.03.2021. - Voce i povrce na tezgama na pijaci na Zelenom vencu. (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/DS)