2024. április 25., csütörtök

Megbecsülést a láthatatlan munkának!

A nők a napi nyolc óra munkavégzés után átlagban még három órát dolgoznak fizetetlenül

Újvidéken tegnap tanácskozást tartottak, amelyet a fizetetlen női munkának szenteltek. A konferencia a Fontos lépések a nemi egyenjogúság felé elnevezésű projektum keretében valósul meg, a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság támogatásával. A tanácskozás célja, hogy kiemeljék a nők nélkülözhetetlen szerepét a társadalomban, s felhívják a figyelmet a láthatatlan munka értékére. Nemrég felmérést végeztek hét vajdasági önkormányzatban, és kiderült, hogy a nők a napi nyolc óra munkavégzés után néha további 5 órát dolgoznak otthon, amit nem fizetnek nekik, és nincs elismerve. Az átlag körülbelül három óra naponta – hangzott el a tanácskozáson.

Stana Božović, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociális kérdésekkel megbízott minisztérium államtitkára elmondta, fontos javítani a nők helyzetén a társadalomban, ebben pedig szükség van a tartományi, a köztársasági és a civil szektor támogatására is.

(Fotó: Dancsó Áron)

(Fotó: Dancsó Áron)

– Fontos, hogy a nők gazdaságilag függetlenek legyenek. A láthatatlan munkát természetesnek veszik, s nem értékelik. Láthatatlan munka minden ház körüli teendő vagy háztartással kapcsolatos munka. A nők továbbra sincsenek kellőképpen megbecsülve Szerbiában. A munkakeresésben, egy vállalkozás elindításában számos nehézséggel szembesülnek. A nők ezenkívül jelentősen több fizetetlen munkát végeznek, mint a férfiak, de Szerbiában ezzel nem törődnek. Fontos a nemi egyenjogúság megteremtése, valamint hogy a férfiak és a nők egyenlő esélyekkel induljanak. Örömmel tölt el, hogy a nemi egyenjogúságról egyre több szó esik, mindenképpen javul a helyzet, de még sok a tennivaló e téren – fejtette ki Božović.

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár elmondta, a nemi egyenjogúság megteremtése mindenképpen prioritás.

– Nem lehet szétválasztani a férfi és a női munkát. A tartományi gazdasági titkárság elsősorban azon munkálkodik, hogy javítsanak a nők helyzetén a gazdaságban. Fontos ugyanis, hogy a nők önálló személyek legyenek, saját keresettel. A nők teljesen egyenlőek a társadalomban, és szabadon dönthetnek mindenről. Az elmúlt két évben a titkárság 170 millió dinárral támogatta a női vállalkozókat, valamint az idegenforgalomban tevékenykedő nőket. Az a célunk, hogy a vállalkozások és a cégek tulajdonosainak a fele nő legyen. A női vállalkozások arányát nemcsak tartományi, hanem köztársassági szinten is növelni kell. A jövőben mindenképpen ezen munkálkodunk – fogalmazott Ivanišević.