2024. március 29., péntek

A topolyai vadászok is felkészültek a télre

Idén is megszervezik a jótékonysági vadászatot

Az intenzív mezőgazdasági termelés hatására drasztikusan csökkent az utóbbi években a vadállomány. Ugyanakkor olyan fajok is megjelentek, melyek közel száz éven át nem voltak jelen.

Lung László, a topolyai Őzbak Vadászegyesület alelnöke elmondta, hogy tart még a vadászidény, de csak fácánra vadásznak. Készülnek a jótékonysági célzatú esemény megszervezésére, valamint a téli vadetetésre. Hivatalosan ugyan december 15-ig vadászható lenne a nyúl, de úgy döntöttek, az általuk ellenőrzés alatt tartott területen nem vadásznak sem nyúlra, sem őzsutára. Ezekből ugyanis a szokásosnál kevesebb van, a cél pedig nem a kilövésük, hanem az állomány megőrzése, minőségi és mennyiségi szempontból is. Egészen 2012-től megfigyelték a nyulak számának csökkenését, a folyamat az idők során mérséklődött, illetve ismét nőni kezdett az állomány, de összességében még mindig kevés a tapsifüles a határban. Valójában tehát most vasárnaponként csak fácánra vadásznak. Az élőhelyen történt változások, elsősorban az intenzív mezőgazdasági tevékenység oda vezetett, hogy fácánra is csak azért vadászhatnak, mert évről évre előnevelt csibéket bocsátanak szabadon. Ilyen körülmények között a fácánpopuláció nem önfenntartó. Idén is mintegy ezer előnevelt fácánt engedtek el.

Elmondta, hogy tervben van a vadállomány megszámlálása a korábbi években bevált módszerekkel. Azt viszont már eddig is, a korábbi években is tapasztalták, hogy megjelent az aranysakál, mely ezen a tájon korábban egy évszázadon át kihaltnak számított. Idén már nyolcat kilőttek ezen a területen, ami azt jelzi, hogy ismét tartósan megtelepedett ezen a tájon. Az is megfigyelhető, hogy a rókákat visszaszorítja ez a konkurens ragadozó. Borzokat is megfigyeltek a területen. 18 borzpárról tudnak, és mivel szapora állatról van szó, feltehetően több is él a vadászterületükön. Vadkacsa és fogoly kis számban van, fürjből is kevesebb van. A balkáni gerle vadászható, de ez nem számít jelentős vonzerőnek a vadászturizmus szempontjából. Ennél a madárnál is megfigyelhető, hogy a körülményekhez alkalmazkodva mind gyakoribb az előfordulása lakott területeken.

Elmondta, hogy az Őzbak Vadászegyesületnek mintegy 70 aktív tagja van. Sajnos itt is megfigyelhető az elöregedés. A vadászok átlagéletkora 50 év felett van, holott a 18. életév betöltése után mindenki lehet vadász.

Lung László hozzátette, hogy idén is lesz jótékonysági vadászat, ebben az évben december 27-re tűzték ki az időpontját. Szerbia első jótékonysági vadászatát Topolyán szervezték meg a magyar Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. felkérésére. A magyarországi Fejér megyéből indult az akció, Fejes László kezdeményezésére. Az alelnök arról is szólt, hogy megkezdték az előkészületeket a rendszeres vadetetésre. Az őzetetőben a kukorica mellett lucernaszénát, tehénrépát és sót is elhelyeznek időnként. A vadetetést és a hozzá kapcsolódó teendőket a hivatásos vadőr, Kislinder Tivadar szervezi.

Nyitókép: A továbbiakban már nem vadásznak nyúlra (Tóth Péter felvétele)