2024. április 20., szombat

Vessünk véget a nők elleni erőszaknak!

A családon belüli, a nők elleni és a kortárs erőszak volt a témája a Verbászon tartott kerekasztal-beszélgetésnek

A 16 napos aktivizmus a nemi alapú erőszak ellen 2022. évi kampányának részeként kerekasztal-megbeszélést szervezett Verbászon A nemek közötti egyenlőség nyomon követésével és megvalósításával foglalkozó bizottság. A kampány november 25-én a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napján kezdődött és december 10-én, az emberi jogok nemzetközi napján ér véget.

A Vess véget a nők elleni erőszaknak mottó alatt tartott találkozón részt vett a témában érdekelt összes szervezet, így a városi közigazgatás, a képviselő-testület, a Szociális Központ, az egészségügyi intézmények, a rendőrség és a városi ügyészség képviselői. A probléma nagyon komoly, hiszen csupán az idén november 15-éig Verbászon több mint 200 családon belüli erőszakos esetet regisztráltak, amelyek többsége nők ellen elkövetett erőszak.

Az ülésen ismertették a Verbászi Általános Kórháztól kapott adatokat, miszerint a sürgősségi osztályon 17 esetet jegyeztek. Ebből nyolc esetben családon belüli, két nemi és hét kortárserőszakot regisztráltak. Ez arra utal, hogy a családon belüli erőszakkal együtt a kortárserőszak is elterjedt, mindezzel pedig foglalkozni kell.

− A kerekasztal-beszélgetés témája a családon belüli erőszak problémáiról szólt. Megpróbáltuk felmérni és elemezni a község területén a gond jelenlétével kapcsolatos valós helyzetet, közben pedig néhány olyan intézkedést fogalmaztunk meg, amelyek közös erőfeszítések esetén az előttünk álló időszakban megvalósíthatók. A megbeszélés résztvevőinek közös álláspontja ugyanaz: zéró tolerancia a családon belüli erőszakkal szemben! Ez ugyanaz az álláspont, amelyet Vajdaság esélyegyenlőségről szóló stratégiájában megfogalmaztak és elfogadtak. Tavaly elfogadták a nemek közötti egyenlőségről szóló törvényt és számos más jogszabályt, amelyek célja a nők elleni erőszak és általában a családon belüli erőszak felszámolására vonatkozik.

A község területén működő intézmények az ilyen típusú erőszak előfordulása esetén együttműködési megállapodást írtak alá, az illetékes hatóságok munkájának és egyes témák hasonló kerekasztal-beszélgetéseken való feldolgozása eredményeként pedig sikerült egy menedékhelyként szolgáló ideiglenes otthont biztosítani a családon belüli erőszak áldozatai számára – mondta Marjana Marač, a községi esélyegyenlőségi bizottság elnöke.

A kerekasztal-beszélgetésen leszögezték, tovább és hatékonyabban kell dolgozni a problémák megelőzésén, az erőszakot elszenvedők jogainak erősítésén, valamint azon, hogy az intézmények közötti szoros együttműködéssel közösen kell(ene) kezelni az erőszak következményeit

Nyitókép: A verbászi kerekasztal-megbeszélés résztvevői (Paraczky László felvétele)