2024. április 24., szerda

Új innovációs beruházás

Megnyílt Belgrádban az amerikai Rivian elektromos gépkocsigyártó technológiai központja

Aleksandar Vučić köztársasági elnök, Christopher Hill, az USA belgrádi nagykövetének és az egyesült államokbeli Rivian elektromos gépkocsigyártó képviselőinek jelenlétében Belgrádban ünnepélyesen megnyitotta az említett vállalat szerbiai technológiai központját. Az elmondások szerint a Rivian a következő két évben 500 személyt alkalmaz.

Alkalmi beszédében Vučić megjegyezte: az üzemet körbejárva úgy érezte, mintha a tudományos-fantasztikus filmek világába csöppent volna. Legalább másfél évbe tellett, mire rengeteg ember munkája révén sikerült kialakítani a központot – emelte ki az államelnök, megjegyezve, hogy a Rivian szerbiai beruházása kiemelt jelentőségű. Sokáig dolgoztak azon, hogy az elektromos gépkocsigyártás egyik leginnovatívabb vállalata éppen Szerbiában ruházzon be – nyomatékosította Vučić, majd kiemelte, hogy az említett vállalatnak ez lesz az első európai beruházása. Az alkalmazottak munkafeltételei kiválóak ebben a vállalatban, így ezek az emberek feltehetőleg nem vándorolnak külföldre – mondta Vučić, majd a külföldi beruházásokkal és az innovációkkal összefüggésben az oktatás reformjának a folytatásáról beszélt. Szavai szerint az újvidéki és a belgrádi karok is fejlesztésre számíthatnak, de a duális oktatás vonatkozásában ugyancsak előrelépéseket terveznek tenni.

Vučić szavai szerint a Szerbia és az USA közötti árucsere-forgalom az idén, becslések szerint 1,4 milliárd eurót tesz ki, ez 32-33 százalékos növekedés a múlt évhez képest.

Cindy Nicola, a Rivian alelnöke az SZRTV összeállítása szerint elmondta, hogy a vállalatnak jelenleg 14 alkalmazottja van Szerbiában, és év végéig további 11 személyt terveznek alkalmazni. Szintén az SZRTV összeállítása szerint Christopher Hill a Szerbia és az USA közötti baráti kapcsolatokat méltatta, szavai szerint a Rivian beruházása befektetés Szerbia jövőjébe.

Nyitókép: Beta/Dimitrije Goll