2024. március 29., péntek

Kovács Elvira: Ne éljenek vissza a kisebbségi listákkal!

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a köztársasági parlament mai ülésén a nemzeti kisebbségi politikai pártok számára biztosított pozitív diszkriminációval való visszaélésről beszélt.

Mint mondta, a vita során elhangzott, hogy a kisebbségi listák egyike úgy szerzett mandátumot a választáson, hogy koalíciót kötött egy nem kisebbségi párttal, a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával.

– Ez egy hatalmas visszaélés azzal a lehetőséggel, amit a Szerb Köztársaság a nemzeti kisebbségi pártok számára biztosított – fogalmazott Kovács Elvira.

– A Vajdasági Magyar Szövetség, mint egy őszinte, kisebbségi, magyar, de regionális vajdasági párt, küzd az ilyen és ehhez hasonló visszaélések ellen. Sokat dolgoztunk a pozitív diszkriminációért, és hálásak vagyunk, amiért a kisebbségek önállóan is szerezhetnek mandátumokat. Ha azonban bármely kisebbségi listát koalíciós együttműködésben támogat egy többségi párt, akkor a kisebbségiként bejegyzett lista nem számíthat kisebbséginek. Mi lesz tehát az ő mandátumaikkal? – tette fel a kérdést a VMSZ képviselője.