2024. április 24., szerda

Felvehető az influenza elleni védőoltás

Adán nem nőtt lényegesen a légúti fertőzések száma – Öt nyilvántartott Covid-beteg van a községben

Nem emelkedett a hideg ellenére a légúti fertőzéssel jelentkező betegek száma az Adai Egészségházban. Dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvos, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a légúti fertőzéssel jelentkező páciensek többsége lázmentes, torokfájásra és -kaparásra panaszkodnak.

– Ezeknél az eseteknél az utasítás szerint a Covid-rendelőben kell megvizsgálni a beteget, akitől törletet is vesznek, de a gyorstesztek zömmel negatívak. Az előírások szerint ha negatív a gyorsteszt, akkor PCR-tesztet kell készíteni, amelyeknek legfeljebb tíz százaléka pozitív. Ada községben jelenleg öt regisztrál Covid-fertőzött van, akiknél enyhe formájú a betegség lefolyása, ezért otthon és ambuláns kezelés mellett gyógyulnak. Azok a betegek, akiknél mindkét teszt negatív, az állapotuknak megfelelő gyógyszeres ellátásában részesülnek – magyarázta dr. Balog András. – Egyelőre klasszikus influenzajárványról nem beszélünk, regisztrált grippéről nem tudunk, az influenzához hasonló eseteket jegyzünk. Nagykikindán izolálják a grippevírust, de még ők sem regisztráltak. Az influenza elleni vakcina iránti viszont nagy az érdeklődés. Főleg az idős, hatvanöt év feletti, krónikus betegségben szenvedő polgáraink jelentkeznek, illetve azok, akik eddig is rendszeresen felvették a grippevakcinát. Van elegendő védőoltásunk, amelynek felvételéhez jelentkezni kell a kezelőorvosnál, aki megvizsgálja, hiszen alapkövetelmény, hogy a páciensnek ne legyen akkut betegsége, láza stb., mert az ellenjavallat a vakcinára. A kielégítő vizsgálat esetén még aznap megkapja a védőoltást – nyilatkozta az egészségház igazgatója.

A Covid-19 megbetegedés ellen kétfajta védőoltás, a Sinopharm és a Pfizer–BioNTech terméke áll az érdeklődők rendelkezésére. Dr. Balog András megjegyezte, hogy a vakcinák iránt egyelőre csekély az érdeklődés, ezért a pácienseknek előre be kell jelentkezniük, és csoportokat alakítanak ki, hogy teljes egészében felhasználják a felbontott csomagot. Kiemelte, hogy Szerbiában is engedélyezték, és hamarosan indul a vakcináció a Pfizer–BioNTech új termékével, amelyre már nagyon vártak. Az egyszerre két vírus, a vuhani és az omikron ellen is védelmet nyújt. Hozzátette, hogy belátható időn belül megérkezik a Covid-19 elleni új védőoltás az utasítással együtt, hogy kinek adható, milyen korban és milyen dózissal.

A hideg időben könnyen megfázhatunk, ezért dr. Balog András mindenkinek azt tanácsolja, hogy tegyen óvintézkedéseket, és vigyázzon magára.

– A meleg öltözködéstől kezdve a lakás megfelelő felfűtöttségéig mindenre oda kell figyelni, és csökkenteni kell a tömeges rendezvények és helyszínek látogatottságát. Az idősek, a krónikus betegek és azok, akik hajlamosak a felső légúti megbetegedésekre, csak oda menjenek, ahova nagyon muszáj. Ha tömegbe mennek, akkor azt tanácsolom nekik, hogy vegyék fel a védőmaszkot, annak ellenére, hogy használata csak az egészségügyi intézményekben kötelező. A védőmaszk ugyanis nemcsak a Covidtól véd, hanem a többi mikroorganizmustól, a grippevírustól és az egyszerűbb légúti megbetegedéseket okozó vírusoktól is. Azonkívül a táplálkozást úgy kell igazítani, hogy az tápláló és erősítő legyen. Jobban oda kell figyelni a vitaminok és az ásványi anyagok pótlására akár az étkezésen, akár más készítményeken keresztül. Aki még nem vette fel a vakcinát, az jelentkezzen bátran a kezelőorvosánál, és vegye fel a grippe elleni vakcinát, mert ezzel lényegesen csökkenteni tudjuk a megbetegedések számát – mondta dr. Balog András. 

Nyitókép: Adán rendelkezésre áll az influenza és a Covid-19 elleni védőoltás is (illusztráció/ Csincsik Zsolt felvétele